RUSKI ODGOVOR NA AMERIČKI APAČ AH-64: Počinje isporuka, Iranski Pasdarani dobijaju borbene helikoptere Mil Mi-28 (VIDEO)

Novosti online

28. 11. 2023. u 21:00

SARDAR Farhi zamenik iranskog ministra odbrane obelodanio je da je u toku finalizacija posla između Islamske Republike Iran i Rusije u nabavci savremenih borbenih sredstava.

РУСКИ ОДГОВОР НА АМЕРИЧКИ АПАЧ АХ-64: Почиње испорука, Ирански Пасдарани добијају борбене хеликоптере Мил Ми-28 (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

Farki je za vojnog novinara agencije Tasim saopštio da u Iran dolazi borbeni avion Su-35S, borbeni helikopter Mi-28 i školsko-borbeni avion JAK-130.

Kako Farhi navodi Ratno vazduhoplovstvo Irana u procesu modernizacije lovačke avijacije dobiće borbene avone SU-35S i školsko-borbene avione JAK-130 dok za oružanse snage Iranske revolucionarne garde “Pasdarana” se nabavljaju borbeni helikopteri Mi-28.

Borbeni helikopter Mi-28 nastao je kao odgovor na američki borbeni helikopter AH-64 Apač koji je konstruisan kao odgovor da zaustavi masovni prodor sovjetskih tenkova na zapad Evrope. Iako su projektovani negde u isto vreme AH-64 Apač je pre ušao u operativnu upotrebu, a ruskom pandamu bilo je potrebno više od dve decenije. Sudbinu ove letelice odredio je pre svega raspad Sovjetskog Saveza i dilema vojnog vrha kom projektu se prikloniti Ka-52, Mi-35 ili Mi-28.

Od bazne verzije A razvijen je savremeni model N sa integrisanim naoružanjem pete generacije i najsavremenijom elektronikom. Helikopter ima neuvlačiv stajni trap i ojačani petokraki rotor napravljen od kompozitnih materijala i četvorokraki repni X rotor. Kabina helikoptera sa bokova ojačana je titanijumskim i kermičkim poločama, a prostor između kabina napravljen je od neprobojnih ploča.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Svi vitalni delovi helikoptera su udvojeni i otporni na dejstvo projektila kalibra 12,7 i 20 mm. Pilot u kabinu ulazi sa desne, a operator naoružanja sa leve strane.

Posadu helikoptera čine dva člana pilot i operater raspoređeni u tandemu. U slučaju povređivanja pilota, operater naoružanja može da prizemlji letelicu.

Mi-28N spada u kategoriju teških borbenih helikoptera, ima klasičnu šemu konstrukcije, visoke manevarske sposobnosti i veliku borbenu žilavost. Namenjen je za uništavanje tenkova i drugih oklopnih vozila, utvrđenih objekata i žive sile, protivnikovih helikoptera i sporijih letelica, u svim vremenskim uslovima danju, noću, nevremenu. Sklopljeni MI-28 moguće je transportovati i u Iljušinu IL-76.

Ono što odlikuje ovaj helikoptera čine naoružanje i elektornska oprema. Od naoružanja helikopter Mi-28N ima: radio vođene rakete Ataka, IC samonavođene rakete vazduh-vazduh Igla, koje dejstvuju po principu „ispali i zaboravi“, nevođena raketna zrna kalibra 80 i 130 mm, top 2A42 kalibra 30 mm, a u podvesnom kontejneru i top GŠ -23 kalibra 23 mm.

Ugrađena radio-elektronska oprema omogućava let na ekstremno malim visinama u atuomatskom režimu rada, slanja podatakao cilju drugim helikopterima u frupi. Iznad glavčine glavnog rotora nalazi se milimetarski radar Kinzel-V, a u nosnoj kupoli je radio-uređaj za vođenje raketa. Ispod nosa kupole, na žirostabilisanoj platformi ugrađen je optoelektronski sistem sa objedinjenim optičkim uređajem za traženje cilja i neposredno gađanje, termovizijska kamera Zenit koja obezbeđuje termovizijsku sliku za dejstva noću i u složenim meteorološkim uslovima i laserski daljinomer.

Iznad topa kalibra 30 mm ugrađen je IC senzor (FLIR) za osmatranje prednje polusfere. Ugrađeni samoodbrambeni sistem neprekidno prati eventualne pretnje helikopteru, analizira ih i automatski upozorava pomoću senzora koji detektuju lasnirane projektile sa radarskim, laserskim i IC vođenjem. Za odbranu od napada koristi se sistemom koji automatski izbacuje IC mamce. Avionika helikoptera prilagođena je upotrebi naočara za noćno letenje. U pilotskoj kabini nalaze se HUD, monitor na kojem se prikazuje termovizijska slika i IFR instrumentalizacija.

TAKTIČKO TEHNIČKI PODACI

Tip: borbeni jurišni helikopter

Naoružanje: 16 radio vođenih raketa Ataka, 8 IC samonavođenih raketa vazduh-vazduh Igla, 80 nevođenih raketnih zrna S-8 kalibra 80 mm i 20 kalibra 130 mm, top 2A42 kalibra 30 mm, kontejner sa topom GŠ-23 kalibra 23 mm, dve kasetne bombe za zaprečavanje KGMU.

(TV Front)

BONUS VIDEO - UZNEMIRUJUĆI SNIMCI IZ POJASA GAZE: Pripadnici Hamasa hvataju taoce na granici sa Izraelom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio