RAT U IZRAELU: Biće teškog obračuna

Novosti online

19. 12. 2023. u 07:23 >> 20:31

RAT u Izraelu - 74. dan.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Биће тешког обрачуна

Foto: Tanjug/AP Photo

Nakon odlaganja kako bi se izbegao veto Sjedinjenih Američkih Država, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas glasa o novom nacrtu rezolucije kojom se poziva na održivi prekid vatre u Pojasu Gaze.

"Biće teškog obračuna"

Savetnik palestinskog predsednika Mahmud Habaš izjavio je danas da Hamas neće izbeći svoju odgovornost za razaranja u Pojasu Gaze.

- Cena koju je Gaza platila nije mala i to zahteva procenu. Biće teškog obračuna, ali ne za sada - rekao je Habaš za TV Al Arabija.
Dodao je da je od 7. oktobra u Gazi ubijeno ili povređeno oko 100.000 ljudi, prenosi Tajms of Izrael.

- Stotine hiljada domova je uništeno, kao i infrastruktura. Ne možemo da dozvolimo da to samo tako prođe. Niko ne može da izbegne svoje obaveze - rekao je palestinski zvaničnik.
 

IDF: Naše snage izvele vazdušni napad na granici sa Libanom

Odbrambene snage Izraela (IDF) saopštile su da su izvele vazdušni napad na terorističku ćeliju koja deluje na libanskoj granici, blizu Hanite.

Tenkovi su granatirali i ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu i granično područje u blizini Jirona, kako bi se "uklonila pretnja".

U međuvremenu je izraelski mobilni protivvazdušni odbrambeni sistem "Gvozdena kupola" presreo "sumnjivu metu" koja je ušla u izraelski vazdušni prostor iz Libana, aktivirajući sirene u nekoliko gradova, navodi se u saopštenju IDF, prenosi Tajms of Izrael.

Izraelska vojska je prethodno saopštila da je u Atatri i Džabaliji na severu Gaze locirala Hamasova skladišta oružja i fabrike za proizvodnju. IDF tvrdi da su vojnici pronašli veliki broj vatrenog oružja, raketa i eksploziva.

Vojnici su upali u obližnje domove Hamasovih operativaca, locirajući dodatno oružje i obaveštajne materijale, dodaje se u saopštenju.

Vojnici su pronašli i slike dece u uniformama Hamasa, koja poziraju s oružjem, navodi IDF.

Bilans poginulih u Gazi porastao na 19.667

Najmanje 19.667 ljudi je ubijeno u izraelskim napadima na Gazu od početka rata, navodi se u najnovijim podacima tamošnjeg Ministarstva zdravlja, prenosi Al Džazira.

Kako se dodaje, broj ranjenih takođe je porastao na 52.586.

Glavni čovek Hamasa za novčane transakcije ubijen u napadu na jugu Gaze

IDF i obaveštajna služba Šin Bet saopštavaju da je osoba koji je učestvovala u prebacivanju desetina miliona dolara Hamasovom vojnom krilu ubijen u vazdušnom napadu.

Subhi Farvana i njegov brat koristeći menjačnicu radili na transferu sredstava Hamasu i njegovom vojnom krilu tokom poslednjih nekoliko godina, dodaje se u saopštenju.

Farvana je ubijenau vazdušnom napadu u Rafi na jugu Gaze, navodi IDF.

U saopštenju se naglašava da Hamasovo vojno krilo zavisi od fondova, koji idu preko preko menjivača novca.

Menjači primaju sredstva iz Irana i drugih zemalja i peru ih za Hamas, izbegavajući međunarodne sisteme finansiranja, naveo je Šin Bet.

Kako kažu IDF i Šin Bet, Farvana je bio jedan od retkih koji je mogao da prebaci vojnom krilu Hamasa količinu novca neophodnih za borbe.

U saopštenju se tvrdi da je Farvana prebacio desetine miliona dolara Hamasu tokom poslednjih nekoliko godina, kao i tokom rata koji je u toku.

Pred SB UN danas nova rezolucija kojom se poziva na održivo primirje

Nakon jučerašnjeg odlaganja, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će danas glasati o novom nacrtu rezolucije kojom se poziva na održivi prekid vatre u Pojasu Gaze.

Jučerašnje glasanje je odloženo kako bi se dalo više vremena da se odgovori na primedbe Sjedinjenih Američkih Država, jer je američki predstavnik rekao da SAD ne mogu da podrže poziv na primirje, ali da bi mogle da prihvate privremeni prekid vatre, prenosi „Gardijan“.

Nacrt rezolucije su sastavili predstavnici arapskih zemalja.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MaxBet lansirao prvu potpuno AI generisanu marketinšku kampanju