"ZELENSKI JE DANAS NIKO": Loše vesti za Kijev - Ukrajinsko pitanje je nemoguće rešiti bez Rusije

Novosti online

04. 06. 2024. u 08:28

NEMA rešenja ukrajinskog pitanja bez učešća Rusije, konstatovao je predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin, komentarišući predstojeći samit u Švajcarskoj na koji Ruska Federacija nije pozvana.

ЗЕЛЕНСКИ ЈЕ ДАНАС НИКО: Лоше вести за Кијев - Украјинско питање је немогуће решити без Русије

Foto: EPA-EFE/YVES HERMAN

- Rešavanje ukrajinskog pitanja bez učešća Rusije je nemoguće, a sve je manje učesnika konferencije o ukrajinskoj krizi u Švajcarskoj - napisao je Volodin na svom Telegram kanalu.

Nastavio je rečima da je (trenutno poslednja) učešće otkazala Saudijska Arabija, dok je ranije isto učinila i Kina, čije je Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da dnevni red švajcarskog sastanka "odudara od zahteva Pekinga", ali i opštih očekivanja svetske zajednice.

- Čak i saveznici Vašingtona, poput Australije, snižavaju nivo svog učešća – umesto premijera, na konferenciju će otići ministar zadužen za zaštitu invalida, što svakako ima dublje značenje - napisao je prvi čovek Dume.

Foto: Tanjug/The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation via AP

Dodao je da će na samitu prisustvovati najmanje jedna osoba s mentalnim invaliditetom, to jest Zelenski, kao i oni koji su pohitali da se sastanu s njim – Zelenski je danas "niko" budući da su mu prestala ovlašćenja predsednika Ukrajine.

- Sve više zemalja uviđa da je politika Vašingtona i Brisela zasnovana na licemerju i dvostrukim standardima. S jedne strane, SAD i Evropska unija pokušavaju da odvuku države na konferenciju u Švajcarsku, lažući da žele mirno rešenje. S druge strane dozvoljavaju kijevskom režimu da (koristeći zapadno oružje) udara po teritoriji Ruske Federacije iako je prestanak isporuke oružja kijevskim nacistima najefikasniji i najbrži način da se okonča sukob u Ukrajini - istakao je Volodin.

Objavu na Telegramu završio je rečima da je svaki pokušaj da se Rusiji nametnu bilo kakve odluke donete na sastancima koje organizuju Vašington i Brisel – osuđen na propast.

Na konferenciju u Švajcarskoj, koja je planirana za 15. i 16. jun, pozvano je više od 160 delegacija, uključujući i one iz zemalja G7, G20 i BRIKS-a, dok će, po informacijama "Blumberga", učestvovati tek oko 70 država, među kojima su Kanada, Nemačka i Japan, ali ne i Kina i brojne zemlje Globalnog juga koje su u sve prisnijim odnosima s Rusijom.

Čak ni glavni pokrovitelj kijevskog režima, predsednik SAD Džozef Bajden neće otići u Lucern, budući da u isto vreme u Holivudu sakuplja novac za svoju predizbornu kampanju – zameniće ga potpredsednica Sjedinjenih Država Kamala Haris i savetnik predsednika za bezbednost Džejk Salivan.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: VOJNA VEŽBA: Pogledajte Turkmenistansku armiju na delu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje