AMERIKA SPREMNA DA POZAJMI UKRAJINI 50 MILIJARDI, ALI POD JEDNIM USLOVOM: EU u problemu, Orban koči realizaciju

Милица Шкорић
Milica Škorić

05. 06. 2024. u 07:49

SJEDINjENE Američke Države su spremne da daju Ukrajini 50 milijardi dolara kredita otplaćenog profitom od zamrznutih sredstava Rusije ako Evropska unija na neodređeno vreme produži sankcije Moskvi, piše Fajnenšal tajms.

АМЕРИКА СПРЕМНА ДА ПОЗАЈМИ УКРАЈИНИ 50 МИЛИЈАРДИ, АЛИ ПОД ЈЕДНИМ УСЛОВОМ: ЕУ у проблему, Орбан кочи реализацију

Foto: AP Photo

U izveštaju se citira dokument EU za diskusiju, pripremljen za virtuelni sastanak ministra finansija EU, u kome se kaže da je Vašingtonu potreban Brisel da produži sankcije EU na imovinu Rusije, koje ističu svakih šest meseci.

Detalji zajma, uključujući rok dospeća, kamatnu stopu, da li će biti obezbeđen direktno ili preko posrednika kao što je Svetska banka, tek treba da se utvrde, navodi se u izveštaju. SAD smatraju da je takav zajam „uslovljen“ da EU dodeli profit od imovine za otplatu i garantuje da će „aktiva ruske centralne banke koja se drži u EU ostati nepokretna“ sve dok Rusija ne pristane da plati štetu, navodi se u izveštaju.

Međutim, u izveštaju se navodi da je za odobrenje potrebna jednoglasna saglasnost svih lidera EU, uključujući i mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je stavio veto na mnoge odluke vezane za sankcije.

SAD se zalažu za postizanje sporazuma uoči samita G7 koji bi trebalo da se održi u Italiji sledeće nedelje. Glavna opcija koja se razmatra je navodno plan Vašingtona da pozajmi novac Kijevu, verovatno zajedno sa drugim državama članicama G7, koji bi otprilike odgovarao procenjenoj „nenaprednoj dobiti“ od zamrznute imovine Rusije.

Komentarišući situaciju oko ruske zamrznute imovine, Vladimir Putin je postupke Zapada nazvao „nepristojnim poslovanjem“ i upozorio da „krađa tuđe imovine nikada nikome nije donela dobro“.

BONUS VIDEO: VOJNA VEŽBA - Pogledajte Turkmenistansku armiju na delu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UPLAŠIO SE NOVAKA? Evo šta radi Cicipas dok se Đoković protiv Grka bori za Srbiju! (VIDEO)