RAT U UKRAJINI: Neočekivan ruski prodor kod Torecka; Napredovanje kod Harkova i u Časovom Jaru (FOTO/VIDEO)

Novosti online

19. 06. 2024. u 07:33 >> 00:45

RAT u Ukrajini - dan 847. Nastavljaju se borbe na više delova fronta. Najintenzivnije borbe vode se i dalje oko Časovog Jara i u Harkovskoj oblasti.

РАТ У УКРАЈИНИ: Неочекиван руски продор код Торецка; Напредовање код Харкова и у Часовом Јару (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Nemačka sprečila dogovor EU o novom paketu sankcija Rusiji

Zemlje EU nisu uspele da se dogovore oko 14. paketa sankcija Rusiji pošto je Nemačka ostala blokirajuća sila uprkos ukidanju klauzule koju je Berlin smatrao problematičnom, saopštile su diplomate EU.

Zvaničnici iz 27 zemalja EU raspravljaju o paketu više od mesec dana. Nove mere uključuju zabranu ruskog transporta LNG-a i plan da operateri EU budu odgovorni za kršenje sankcija od strane podružnica i partnera u trećim zemljama.

Oklevanje Nemačke delimično je posledica unutrašnjeg neslaganja između njenog ministarstva spoljnih poslova i kancelarije kancelarke, rekli su diplomate i izvor upoznat sa ovim pitanjem.

(Reuters)

Rusi ruše mostove pre napada na Borovaju

Iskander stigao duž arterije snabdevanja Oružanih snaga Ukrajine preko reke Oskol.

-Raketa je pogodila most preko reke Oskol u oblasti Gorohovatka u oblasti Harkov kako bi zakomplikovala logistiku Oružanih snaga Ukrajine na deonici Borovaja, pišu ukrajinski resursi.


-Još jedan dokaz da se Rusi spremaju da pojačaju front u ovom pravcu.
-Grupa trupa Zapada otkrila je prelaz preko akumulacije Krasnooskol, koji je VSU koristio za snabdevanje i rotaciju svojih trupa, pogođen je visokopreciznim udarom OTRK-a Iskander, piše ruska vojska.

Izveštaj sa fronta: Neočekivan ruski prodor kod Torecka; Napredovanje kod Harkova i u Časovom Jaru (MAPA)

U Donjecku su dve osobe poginule u granatiranju. Posle nekoliko dana predaha, ukrajinske oružane snage su ponovo napale Belgorod i Grajvoron, bez žrtava.

PVO je prijavila 43 oborena drona i 10 raketa HIMARS MLRS.

Ilustracija telegram rybar



Prema izveštajima sa Hersonskog fronta, Oružane snage Rusije pojačavaju pritisak. Veća je verovatnoća da će avioni i dronovi pogoditi ciljeve na desnoj obali. Posle oslobođenja Krinokija, Oružane snage Rusije češće se kreću ka ostrvima u delti Dnjepra, uprkos oblacima dronova Oružanih snaga Ukrajine. Možda će se borbe na Hersonskom frontu intenzivirati.

Foto MO Rusije


Na sektoru Zaporožja vode se pozicione borbe, front ostaje nepromenjen.
Nema vesti ni iz pravca Južnog Donjecka, teške borbe za Urožajnoje.
Na Donjeckom frontu, u Krasnogorovki, Oružane snage Rusije pokušavaju da izbace Oružane snage Ukrajine sa teritorije gradske bolnice. Poruke dobijene pre neki dan da je ona već iza nas bile su ispred događaja. Borbe i dalje traju, ukrajinske oružane snage se i dalje drže, a bez ove linije rusko dalje napredovanje je teško. U Maksimiljanovki i Konstantinovki su se vodile borbe na periferiji. Vodi se bitka za Nevelskoje.

U pravcu Avdejevskog kod Karlovke, Oružane snage Rusije pritiskaju Oružane snage Ukrajine na obe obale jezera. U Jasnobrodovki se vode borbe, ali s obzirom na situaciju ukrajinskih oružanih snaga, zauzimanje sela je stvar bliske budućnosti. Severno od Umanskog, Oružane snage Rusije proširuju svoju zonu kontrole. U Sokolu se vode uporne borbe, veći deo sela je u sivoj zoni. Prema informacijama sa zemlje, Rusi su izvršili snažan prodor na sever, ka Jevgenovki i, zapravo, otišli u pozadinu garnizona Oružanih snaga Ukrajine u Sokolu. Rusko zauzimanje važnog utvrđenog područja ukrajinskih oružanih snaga severozapadno od Sokola je u velikoj meri zakomplikovalo njihov položaj. Oružane snage Rusije napadaju Novoselovka Prva sa više strana. Oko Novoaleksandrovke ruske snage proširuju zonu kontrole, uključujući i na istok – do Arhangelskog.

Ilustracija telegram rybar


Ruske oružane snage su iznenada i snažno udarile malo severnije, bliže Torecku i istovremeno u pet pravaca. U oblasti kontrolnog punkta Majorsk, ruske snage su napredovali skoro 2 km i preuzeli kontrolu nad pumpnom stanicom na kanalu Severski Donjec-Donbas. Ovaj manevar jača južni bok bitke za Časov Jar. Na jugu su ruske jedinice udarile prema selima Severnoje, Južno, Njujork i Aleksandropolj, prodirući 1-2 km u dubinu. Pitanje je kako će se ofanziva razvijati. Prema harkovskom scenariju - da zadržimo rezerve VSU, dok ruske snage napadaju u drugim oblastima. Ili je ovo pokušaj da se odbrambena linija ukrajinskih oružanih snaga pocepa na odvojene delove. Ili možda taktičko pojačanje prema Toreckoj grupi, čiji je krajnji cilj razbijanje jedinstvenog odbrambenog sistema Oružanih snaga Ukrajine duž celog Donjeckog fronta.



Na Artjomovskom frontu u Časovom Jaru vode se urbane bitke za svaku kuću. Oružane snage Rusije pokušavaju da potpuno izbace VSU iz mikrookruga Kanala iza samog kanala, ali u stvarnosti su u stanju da zauzmu jednu ili dve zgrade dnevno. Linija fronta ostaje skoro nepromenjena.


Na severskom pravcu vode se borbe oko Razdolovke. Sa terena izveštavaju da je većina otpornih tačaka van sela iza naše vojske, a VSU se sve više zaglavljuje u „kleštima“. U Belogorovki su, očigledno, borbe za kamenolom prestale. Možda će ruska armija baciti svoje snage u perspektivnije pravce, možda intenzivirajući juriš sa juga prema Vjemki.

Uslovna pauza je na Kupjanskom pravcu, posle teških borbi u oblasti Stelmahovke i Stepne Novoselke, jurišnici se pregrupišu i pripremaju novi juriš na VSU. Do sada se linija kontakta nije promenila.

Harkovski pravac je stabilan. Izuzetno visoka vojna aktivnost ostaje u Volčansku i Lipcima. Sudeći po podacima sa terena, u Volčansku su ruske jedinice konačno preuzele kontrolu nad fabrikom agregata i pokušavaju da potisnu preostale jedinice Oružanih snaga Ukrajine preko reke, preuzimajući kontrolu nad celim severnim delom grada. U Lipcima VSU napada veoma snažno, ali ruske linije se drže.
 

 

Oboreno 37 dronova VSU

U pograničnim delovima Kurske oblasti u sredu je uništeno i neutralisano 37 dronova Oružanih snaga Ukrajine, saopštio je na svom Telegramu vršilac dužnosti gubernatora oblasti Aleksej Smirnov.

Foto Tanjug/AP

 

Ništa od demobilizacije: GŠ zadovoljan odzivom regruta

Poslanik Vrhovne rade Roman Kostenko izjavio je da je ukrajinski Generalštab zadovoljan tempom mobilizacije u Ukrajini. Prema njegovim rečima, broj vojnih obveznika u Oružanim snagama Ukrajine premašuje očekivanja.

-Generalštab je sada zaista zadovoljan tempom mobilizacije. Zadovoljni su brojem mobilisanih, koji čak i premašuje očekivanja. Oni se nadaju da će se taj trend nastaviti, rekao je Kostenko, prenosi „Ukrajinska pravda“.

Foto MO Ukrajine

Prema njegovim rečima, ako se ovaj tempo nastavi do kraja leta, moći će se preći na izradu predloga zakona o demobilizaciji.

 

 

Udar po aerodromu u Starokonstantinovu (FOTO)

Ruskim udarima po aerodromu u Starokonstantinovu uništene su 2 armirano-betonska hangara.

Očigledno, obaveštajci su imali informacije o prisustvu samih Su-24 tamo.


Na slikama je moguće videti otvoreno prisustvo Su-24 na pisti ili u blizini kaponira. Utvrđeno je da su to kosturi potpuno pokvarenih Su-24 koji se i danas izlažu na aerodromu kao mamci. A pripadnici VSU ih stalno vuku s mesta na mesto, pretvarajući se da ima neke energične aktivnosti.

 

Pogođena trafo stanica nema struje u Energodaru

U Energodaru u Zaporoškoj oblasti došlo je do havarijskog nestanka struje zbog napada ukrajinskih bespilotnih letelica na trafostanicu „Luč“, saopštile su gradske vlasti.

U Energodaru se nalazi Zaporoška nuklearna elektrana. Kako su saopštili u nuklearki, isključenje struje neće se odraziti na rad stanice.

Milej neće da se meša u sukob u Ukrajini

Argentinska vlada nema nameru da se meša u sukob u Ukrajini i šalje vojnu pomoć Kijevu, izjavio je portparol predsednika ove južnoameričke zemlje Manuel Adorni.

-Nećemo pružati nikakvu vojnu pomoć. Nudićemo humanitarnu podršku, pomoć u logistici i deminiranju teritorije, ali se ni na koji način nećemo mešati u vojni sukob“, istakao je portparol na konferenciji za novinare.

Foto: Printskrin

Argentinski list „Kronista“ ranije je pisao da je moguće da su vođeni pregovori o predaji Ukrajini argentinskih srednjih tenkova TAM, koje je za Argentinu svojevremeno projektovala Nemačka. Novinski portal „Infobe“ javio je da zemlja razmatra predaju Ukrajini pet jurišnih aviona „super etendard“.

 

Jermak: Zvaćemo Rusiju na sledeću mirovnu konferenciju

Šef kabineta Vladimira Zelenskog, Andrej Jermak, izjavio je da bi Kijev mogao da pozove predstavnika Rusije na sledeću konferenciju o Ukrajini, prenosi agencija „Blumberg“.

-Mislimo da će biti moguće da se pozove predstavnik Rusije, kazao je Jermak.

Kako je dodao, sve što su radne grupe uradile tokom nedavno održane konferencije u Švajcarskoj ući će u zajednički plan koji će podržati niz zemalja na narednom sastanku o Ukrajini.

Foto Tanjug/AP

 

Podoljak: Putin poništio sankcije Pjongjanu

Pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je danas da sporazum o partnerstvu između Rusije i Severne Koreje poništava sva ograničenja koja je međunarodna zajednica nametnula Pjongjangu.

-Potpisivanje "strateškog vojnog partnerstva" je jednostrano i najdrskije poništavanje čitavog paketa međunarodnih odluka, rezolucija i ograničenja nametnutih (DPRK) Severnoj Koreji, rekao je Podoljak na Iksu.

Rusija i Severna Koreja ranije danas su potpisale Sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu nakon razgovora delegacija dve zemlje uz učešće predsednika Rusije Vladimira Putina i severnokorejskog predsednika Kima Džong Una.

Foto Tanjug/AP

Napad na Njujork: Snažni udari po jedinice VSU u pravcu Torecka (VIDEO)

Vazdušno-kosmičke snage Rusije nanose snažne udare na položaje Oružanih snaga Ukrajaine, podržavajući ofanzivu kopnenih snaga Rusije.

Ruska vojska probija odbranu VSU u Volčansku (MAPA)

Informaciju ponovo prenose ukrajinski vojni analitičari.

Ruske trupe su zauzele uporište u severnom delu Volčanska ulicama Gagarina i Puškina.

Žestoke borbe vode se na ulicama Staročudna, Osipenko i Kocubinskaja u severoistočnom delu grada.

Jedinice Oružanih snaga Rusije napredovale su 1,55 km do sela Tihoe uz napuštene bašte i šumske pojaseve.

 

Bela kuća odobrila napade na Rusiju

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da se ovlašćenje za ukrajinsku upotrebu američkog oružja za napade na rusku teritoriju ne odnosi samo na deo oko Harkova, već i oblasti koje su dalje od granice.

 

Volodin naložio da se pripremi rezolucija o suspenziji učešća Rusije u PS OEBS

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin naložio je Komitetu Državne dume za međunarodne poslove da pripremi rezoluciju o suspenziji učešća Ruske Federacije u Parlamentarnoj skupštini (PS) OEBS.

Foto: Tanjug/The State Duma, The Federal Assembly of The Russian Federation via AP

"Nalažemo relevantnom komitetu za međunarodne poslove da pripremi odgovarajuću rezoluciju Državne dume o suspenziji učešća u radu PS OEBS", rekao je Volodin na plenarnom sastanku, prenela je agencija RIA Novosti.

Volodin je dodao da je pozicija Rusije otvorena.

Bardela podržava Ukrajinu, ali je protiv slanja raketa dugog dometa

Lider francuske krajnje desnice Žordan Bardela izjavio je danas da podržava pravo Ukrajine da se brani od Rusije, ali da, ako bude izabran za premijera, neće obezbediti Kijevu rakete koje bi mu omogućile da pogodi teritoriju Rusije. 

Istakao je da će se pridržavati obaveza Francuske prema NATO ako postane premijer, preneo je Rojters.

Njegova partija Nacionalno okupljanje vodi u istraživanjima javnog mnjenja uoči vanrednih parlamentarnih izbora zakazanih za 30. jun i 7. jul. 

Kijev: Oboreno 19 dronova tokom noći

PVO sistemi  Ukrajine uništili su 19 od 21 dronova koje je Rusija lansirala preko noći na više regiona, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage.

Glavno sa novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

▪ Grupa „Sever“ granatirala je pozivcije protivnika u području Volčanska, Starice i Lipcov u Harkovskoj oblasti, ukrajinska vosjka je izgubila oko 300 vojnika i skladište municije;

▪ Jedinice Južne grupe poboljšale su situaciju duž linije fronta i porazile tri brigade Oružanih snaga Ukrajine, između ostalog i u Časovom Jaru.
▪ Ruske oružane snage su izvele napad na kontrolne centre tri brigade Oružanih snaga Ukrajine;
▪ Centralna grupa Oružanih snaga Rusije odbila je pet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, poboljšale su svoju taktičku situaciju i porazile formacije četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine. Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe iznosili su oko 355 vojnika;
▪ Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 450 vojnika i dva skladišta municije u zoni odgovornosti ruske grupe „Zapad“;
▪ Oružane snage Ukrajine izgubile su do 560 vojnika u zoni odgovornosti Južne grupe Oružanih snaga Rusije, uništena su dva skladišta municije;
▪ Jedinice Istočne grupe Oružanih snaga Rusije zauzele su povoljnije položaje, a takođe su porazile ljudstvo i tehniku četiri brigade Oružanih snaga Ukrajine, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 120 vojnika i dva skladišta municije;
▪ Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 110 vojnika u zoni odgovornosti grupe Dnjepar.
▪ Ruska protivvazdušna odbrana presrela je tri navođene bombe Hamer, deset granata Hajmars i 43 bespilotne letelice Oružanih snaga Ukrajine.

Evo gde će biti stacionirani lovci F-16 koje SAD šalje Ukrajini

Lovci F-16, koje će SAD isporučiti Kijevu, biće stacionirani na teritoriji Ukrajine, saopštila je Bela kuća.

Foto: Profimedia/Ilustracija

„Plan je da se F-16 stacioniraju u Ukrajini. Bilateralni sporazum o bezbednosti koji je potpisao predsednik (SAD Džozef Bajden) i predsednik Zelenskog naglašava ovu tačku: želimo da pomognemo Ukrajini da dobije ova sredstva. Ta sredstva treba da se nalaze u Ukrajini“, rekao je pomoćnik predsednika za bilacionalnu bezbednost Džejk Saliven u intervjuu američkoj televizijskoj kompaniji Pi-Bi-Es.

Ranije su u Moskvi upozorili neprijateljske zemlje na moguće posledice isporuke lovaca F-16 Kijevu. Prema rečima diplomate, ruska vojska će oboriti ove avione dok budu leteli preko Ukrajine.

Eksplozije u Lavovu

Serija eksplozija odjeknula je u Lavovu, javljaju ukrajinski mediji.

Uništeni ukrajinski položaji kod Časovog Jara

Ukrajinska vojska je u poslednja 24 sata 48 puta gađala teritoriju DNR.

Pripadnici tenkovske jedinice uništile su uporište ukrajinske vojske severno od Rabotina.

Pripadnici ruskih desantnih snaga uništili su položaje na kojima su se nalazili ukrajinski dronovi i tehnika u blizini Časovog Jara, rekli su u Ministarstvu odbrane Rusije.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

GOTOVO JE! Aleksa Avramović napustio Partizan, poznata i naredna destinacija