NETANIJAHU PREMEŠTA VOJSKU NA SEVER: Možemo se boriti na nekoliko frontova i spremni smo to da uradimo

A. V. V.

25. 06. 2024. u 06:00

INTENZIVNA faza borbe protiv palestinske grupe Hamas u Pojasu Gaze je skoro gotova, što dozvoljava Izraleskim odbrambenim snagama (IDF) da se prebace na sever na granicu sa Libanom, kako bi se borile protiv Hezbolaha.

НЕТАНИЈАХУ ПРЕМЕШТА ВОЈСКУ НА СЕВЕР: Можемо се борити на неколико фронтова и спремни смо то да урадимо

Foto: Tanjug/AP

Ovo je izjavio izraelski premijer Benjamin Netanijahu, poručivši, istovremeno, da se kopnena operacija u Rafi, gradu na jugu palestinske enklave, bliži kraju, ali i da to ne znači da će se rat uskoro završiti.

- Akcija se nastavlja sve dok Hamas ne bude potpuno oteran s vlasti. Možemo se boriti na nekoliko frontova i spremni smo to da uradimo - istakao je Netanijahu.

On tvrdi da bi preraspoređivanje snaga na granicu sa Libanom bilo "pre svega u odbrambene svrhe", ali da bi, takođe, omogućilo da se desetine hiljada Izraelaca raseljenih zbog raketnih napada Hezbolaha vrate kući.

- Ako možemo, uradićemo to diplomatski. Ako ne, uradićemo to na drugi način. Ali vratićemo sve stanovnike kući - istakao je Netanijahu, dodavši da je spreman za "delimičan dogovor" koji će obezbediti oslobađanje preostalih 116 talaca, ali da je "posvećen ispunjavanju cilja uništenja Hamasa".

U međuvremenu, ministar odbrane Izraela Joav Galant rekao je specijalnom američkom izaslaniku Amosu Hohštajnu da će prelazak na "fazu C" rata u Gazi uticati na sve frontove i da se Izrael priprema za svaki scenario.

Palestinca vezali za džip

IZRAELSKA vojska (IDF) saopštila je da su njeni pripadnici prekršili protokol kada su ranjenog Palestinca vezali za džip i odvezli. IDF je izdao saopštenje pošto je na društvenim mrežama objavljen snimak incidenta. Porodica ranjenog čoveka rekla je da su tražili hitnu pomoć, ali da su došli Izraelci, vezali ga i odvezli. Na kraju je muškarac odvezen u Crveni polumesec na lečenje. - Snimak pokazuje odnos koji nije u skladu sa vrednostima koje IDF neguje. Incident će stoga na odgovarajući način biti istražen - saopštio je IDF.

- "Faza 3" odnosi se na sukob niskog intenziteta jer vojska radi na iskorenjivanju preostalih džepova Hamasa u Gazi, dok politički ešalon radi na pronalaženju alternative Hamasu kao vladajućoj strukturi u toj enklavi - naveo je Galant.

Predsedavajući zajedničkog načelnika štaba američke vojske general Čarls Braun upozorio je da bi izraelska ofanziva u Libanu mogla da "podstakne potencijal za širi sukob koji privlači Iran i druge grupe koje podržava Teheran".

- Hezbolah je sposobniji od Hamasa što se tiče ukupne sposobnosti, broja raketa i slično. Vidim Iran kako postaje sve više sklon da pruži veću podršku Hezbolahu - rekao je Braun, dodavši da bi za SAD bilo teže da odbrani Izrael od napada Hezbolaha nego što je to bilo tokom iranskog napada na Izrael u aprilu, kada su presretnuti skoro svi dronovi i rakete koje je lansirao, preneo je Bi-Bi-Si.

Istovremeno, šef evropske diplomatije Đuzep Borelj upozorio je na mogućnost širenja sukoba na Bliskom istoku na Liban, pošto je libanski Hezbolah, koji podržava Iran, zapretio napadom na Kipar.

- Rizik da ovaj rat utiče na jug Libana i da se prelije, svakim je danom sve veći. Mnogo smo zabrinuti - upozorio je Borelj koji smatra da je očigledno na vidiku i "dug rat" u Ukrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIŠTA OD TREĆE FAZE: KK Partizan završio sa prodajom sezonskih karata