KAKO SU PODELJENA RUKOVODIEĆA MESTA U NATO I EU: Zanemarili Orbana i Đorđu

Mark Rute (57), holandski premijer, biće novi generalni sekretar NATO. Istovremeno, tri mejnstrim političke snage u EU – narodnjaci, socijaldemokrate i liberali, uspeli su da se dogovore o preraspodeli glavnih mandata u Briselu.

КАКО СУ ПОДЕЉЕНА РУКОВОДИЕЋА МЕСТА У НАТО И ЕУ: Занемарили Орбана и Ђорђу

Foto: Profimedia, M. V.

Urusla fon der Lajen ostaće na čelu Evropske komisije, bivši portugalski premijer socijalista Antonio Kosta zameniće Šarla Mišela na mestu predsednika Evropskog saveta, dok će šefica evropske diplomatije ubudće biti estonska premijerka liberalka Kaja Kalas.

Ove tri evropske nominacije moraće formalno još da budu potvrđene na evropskom samitu u petak. Kada je reč o Ruteu, njegovu nominaciju već su "aminovala" 32 ambasadora zemalja članica NATO, što je bila samo formalnost posle odustajanja rumunskog kandidata i predsednika ove zemlje Klausa Joanisa prošle sedmice. Takođe, uklonjena je i prepreka mađarskog protivljenja, pošto je Budimpešta dobila garancije da će biti izostavljena iz bilo kakve vojne pomoći Ukrajini.

Rute će funkciju preuzeti 1. oktobra, od Jensa Stoltenberga, koji je gensek Alijanse bio u proteklih deset godina, sa četiri reizbora.

- Znam da ostavljam NATO u dobrim rukama. Mark je istinski bralnilac transatlantskih veza, jak rukovodilac i stvaralac konsenzusa – poručio je Stoltenberg.

Reagovala je i nova-stara predsednica Evropske komisije.

- Vaše liderstvo i iskustvo biće od suštinskog značaja za Alijansu tokom ovog teškog perioda – poručila je Ursula fon der Lajen, insistirajući na jačanju partnerstva između EU i NATO.

Rute funkciju preuzima u veoma komplikovanom trenutku, dok traje rat u Ukrajini, i u susret predstojećim izborima u SAD koje su daleko najznačajnija članica NATO, a na čije čelo bi uskoro ponovo mogao da se vrati Donald Tramp koji zagovara američki izolacionizam. Ali, Mark Rute ima nadimak "Trampovog šaptača", koji mu je dat kada je svojevremeno istakao da bivši američki predsednik ima pravo da je potrebna bolja preraspodela tereta unuar Alijanse. Ipak, Ruteova Holandija nije baš žurila da ostvari obavezu od 2 odsto izdavanja iz buxeta za naoružanje. Učinila je to tek ove godine.

Novi generalni sekretar NATO ima još dva nadimka. Jedan je "Mark Teflon", zbog svoje dugovečnosti na mestu premijera koju obavlja još od 2010. godine i koju će, iz tehničke vlade, napustiti 2. jula. Ovaj veteran evropske političke scene ima zato mnogo iskustva, što će mu značajno pomoći na novoj funkciji. Nije, ističe se, stručnjak za pitanja odbrane, ali mu je glavni kvalitet sposobnost za postizanje kompromisa, što se u ovim teškim trenucima naročito ceni. Mada, nije uvek lako pregovarati s njim, što je pokazao i njegov naročito tvrd stav prilikom izglasavanja evropskog plana obnove posle kovida kada je dobio još jedan nadimak – Mister Ne.

Mark Rute je i zdušni branilac Ukrajine. Holandija je potpisala sporazum višegodišnje vojne pomoći s Kijevom vredan tri milijarde evra, a bila je i predvodnik u inistiranju da se Ukrajini dostave avioni F-16, što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ocenio kao istorijsku odluku. Njegovo imenovanje na čelo NATO zvanični Kijev je odmah pozdravio.

Što se tiče imenovanja nove rukovodeće evropske trojke, sve će i zvanično biti gotovo u petak. Potrebno je da dogovor o funkcijama Ursule fon der Lajen, Antonija Koste i Kaje Kalas na Evropskom savetu potvrdi kvalifikovana većina zemalja, najmanje 15 država koje predstavljaju 65 odsto evropske populacije. To neće biti problem. Sporazum je, na osnovu izbornih rezultata za EP, postiglo šestoro lidera, premijeri Grčke i Poljske, Kirijakos Micotakis i Donald Tusk iz redova narodnjaka, španski šef vlade Pedro Sančez i nemački kancelar Olaf Šolc ispred socijaldemokrata i francuski predsednik Emanuel Makron i (još uvek) holandski premijer Mark Rute ispred liberala i centrista.

Primetno je odsustvo u donošenju ove odluke lidera konzervativaca i krajnje desnice, Mađara Viktora Orbana i Italijanke Đorđe Meloni. Iako su izašli ojačani iz prethodnih izbora, u evropskoj administraciji drugi ih i dalje preglasavaju i zanemaruju.

- Dogovor koji su narodnjaci sklopili s levičarima i liberalima protivi se svemu na čemu se zasniva EU. Umesto uključivanja, ona seje seme razdora. Najviši zvaničnici EU treba da predstavljaju sve države članice, a ne samo levičare i liberale - kritikovao je odluku Viktor Orban koji se juče sastao u Parizu sa francuskim predsednikom Makronom, u susret mađarskog preuzimanja šestomesečnog predsedavanja EU od 1. jula.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BUGARKA SE POHVALILA SUSRETOM SA NOVAKOM ĐOKOVIĆEM: Evo šta mu je poklonila (FOTO)