SVI DETALJI NA STOLU: O čemu razgovaraju Putin i Orban

Novosti online

05. 07. 2024. u 14:51

RUSKI predsednik Vladimir Putin dočekao je u Kremlju premijera Mađarske Viktora Orbana koji je doputovao u radnu posetu Rusiji.

СВИ ДЕТАЉИ НА СТОЛУ: О чему разговарају Путин и Орбан

Foto: Tanjug/ AP

Ruski lider je istakao da mu je veoma drago da vidi Orbana u Moskvi i da imaju o čemu da razgovaraju. Putin je rekao da namerava da razgovara sa mađarskim premijerom o bilateralnim odnosima, ali i o svim detaljima situacije na ukrajinskom pravcu.

- Nadam se da ćemo imati mogućnost da razmenimo mišljenja o izgradnji bilateralnih odnosa u ovoj teškoj situaciji i da razgovaramo o perspektivama razvoja najveće evropske krize – imam u vidu ukrajinski pravac - rekao je ruski predsednik.

Putin je rekao Orbanu da razume da on ovaj put nije stigao u Moskvu „samo kao dugogodišnji partner, nego i kao predsedavajući u EU“.

Ruski lider je rekao da će upoznati mađarskog premijera sa detaljima predloga Moskve za mirno rešavanje ukrajinske krize. Takođe je zatražio od Orbana da ga informiše o stavu Mađarske i Evropske unije o situaciji u Ukrajini.

Putin je takođe istakao da je primetan pad u trgovinskim odnosima Rusije i Mađarske i naglasio da na tom planu ima na čemu da se radi.

Orban je zahvalio Putinu na prijemu u teško vreme za Rusiju.

- Hvala što ste me primili danas - rekao je mađarski premijer, istakavši da je današnji sastanak „poseban“.

Mađarska će uskoro postati jedina zemlja u Evropi koja će moći da vodi dijalog i sa Rusijom i sa Ukrajinom, istakao je Orban.

- Broj zemalja koje imaju mogućnost da razgovaraju sa obe strane sukoba u Ukrajini se smanjuje. Mađarska će, verovatno, uskoro postati jedina zemlja koja razgovara i sa Rusijom i sa Ukrajinom - ocenio je Orban, istakavši da bi želeo da sazna stav Putina u vezi sa pitanjima koja su važna za Evropu.

Mađarski premijer je nakon otvorenog dela sastanka objavio fotografiju sa Putinom.

- Mirovna misija. Sastanak sa predsednikom Putinom. Zarad mira treba delovati - napisao je Orban.

Foto: Tanjug/ AP

Posetu inicirala Budimpešta

Kako je kasnije rekao portparol Kremlja Dmitrij Peskov, sastanak Putina i Orbana će trajati „onoliko koliko bude potrebno, ali najverovatnije je reč o dva-tri sata “.

On je saopštio da je Budimpešta inicirala posetu Orbana Rusiji.

- To je bila inicijativa mađarske strane. Bukvalno je prekjuče stigao predlog da se poseta realizuje - istakao je portparol Kremlja.

Na društvenim mrežama se oglasio i ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, koji je doputovao sa delegacijom u Moskvu.

- Poslednje dve i po godine su dokazale da rat, koji se vodi u našem susedstvu, nema rešenje na bojnom polju. Da bi se okončala ljudska stradanja, neophodno je da što pre dođe do prekida vatre i mirovnih pregovora. Nadamo se da će današnji sastanak u Moskvi približiti mir - napisao je Sijarto na društvenim mrežama.

Sastanak se trenutno odvija uz učešće delegacija, a kasnije će se nastaviti uz radni ručak. Kako javlja reporter televizije „Rusija 1“ Pavel Zarubin, sastanku prisustvuju i pomoćnici predsednika Rusije Jurij Ušakov i Vladimir Medinski, kao i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Orban je po sletanju u Moskvu saopštio da je njegova poseta Moskvi nastavak mirovne misije, te da će pokušati da nađe rešenje ukrajinske krize.

Posetu mađarskog premijera unapred nisu bili najavili ni Moskva ni Budimpešta, iako su glasine o tome procurile u medije. Pre dolaska u Rusiju, Orban je posetio Kijev, gde se sastao sa šefom ukrajinskog režima Vladimirom Zelenski.

Orban je prethodni put boravio u Moskvi u septembru 2022. godine – on je bio jedini evropski lider koji je tada doputovao na sahranu predsednika SSSR Mihaila Gorbačova. Pre toga je posetio rusku prestonicu u februaru 2022. godine kada se i sastao sa Putinom.

Orban je poslednji put razgovarao sa ruskim predsednikom u oktobru prošle godine za vreme međunarodnog foruma „Pojas i put“ u Pekingu. Putin je o mađarskom premijeru govorio kao o političaru koji, za razliku od drugih lidera EU, ima hrabrosti da štiti interese svog naroda.

Ranije je šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio da Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU za posetu Rusiji.

Reagovao je i odlazeći šef Evropskog saveta Šarl Mišel, koji je rekao da Mađarska nema ovlašćenja da razgovara sa Rusijom u ime Evropske unije. On je istakao da EU insistira na tome da se nikakvi pregovori o sukobu ne mogu održati bez Kijeva. Mađarska je 1. jula zvanično preuzela predsedavanje Savetu Evropske unije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: DVA BRODA PRISTAJU U VENECUELANSKU LUKU: Ruska pomorska flota završila vežbe na Atlantskom okeanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MONSTRUOZNO! Opozicionar priželjkuje ubistvo Danila Vučića i opisuje kako bi ga mučio (VIDEO)