STIŽE NAPLATA ZA SILOVANJA DEČAKA: Rimokatolička crkva mora da plati više od 100 miliona dolara

Tanjug

06. 07. 2024. u 09:13

RIMOKATOLIČKA crkva u kanadskoj provinciji Sen Žan moraće da plati 104 miliona kanadskih dolara stotinama žrtava seksualnog nasilja, navodi se u izveštaju Kompanije Ernst & Loung sačinjenom na zahtev kanadskog pravosuđa.

СТИЖЕ НАПЛАТА ЗА СИЛОВАЊА ДЕЧАКА: Римокатоличка црква мора да плати више од 100 милиона долара

Foto: EPA

Nadbiskupija Sen Žan u istočnoj Kanadi optužena je 2020. godine za jedan od najvećih skandala zlostavljanja dece u zemlji, čime su okončane dve decenije pravne bitke i stvorena osnova za kompenzacije za žrtve koje su još žive.

To seksualno nasilje počinili su sveštenici i monasi tokom nekoliko decenija od 1940. godine, posebno u sirotištu za dečake Mont Kašel.

Kompanija Ernst & Loung, na zahtev kanadskog pravosuđa, utvrdila je da 292 žrtve moraju da dobiju između 55.000 i 850.000 kanadskih dolara (37.000 i 574.000 evra), navodi se u dokumentu, a prenosi Figaro.

- Ovo je odgovarajući iznos i u skladu je sa sličnom naknadom na drugim sudovima. Ljudi možda nisu zaista razumeli razmere problema i koliko je zloupotreba bila rasprostranjena - rekao je jedan od advokata žrtava Džef Baden.

Nadbiskupija Sen Žan proglasila je bankrot 2021. godine, a za sada suma prikupljena prodajom zgrada koje joj pripadaju iznosi 40 miliona kanadskih dolara (više od 27 miliona evra).

BONUS VIDEO: Srbija je napadnuta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje