"IZVINITE NA ISKRENOSTI, ALI..." Evo šta je rekao Fico prilikom prvog pojavljivanja u javnosti posle pokušaja atentata, pomenuo i Rusiju

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

06. 07. 2024. u 13:30

PREMIJER Slovačke Robert Fico, koji se nedavno oporavio od atentata i vratio svojim dužnostima, kaže da bi posetio Rusiju zajedno sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, da mu je to zdravstveni stanje dozvolio, prenosi "Frans pres".

ИЗВИНИТЕ НА ИСКРЕНОСТИ, АЛИ... Ево шта је рекао Фицо приликом првог појављивања у јавности после покушаја атентата, поменуо и Русију

Foto Tanjug/AP

- Izvinite na iskrenosti, ali želim da izrazim svoje divljenje Viktoru Orbanu što nije sumnjao i što je otišao i u Kijev i u Moskvu. Da mi je zdravlje dozvoljavalo, rado bih mu se pridružio - rekao je Fico.

- Kritikuju nas što imamo jasno mišljenje o potrebi mirnog rešenja ukrajinskog sukoba" - naveo je Fico i poručio da pregovora o miru nikada ne može biti previše.

Poručio je ovo 5. jula na svečanosti u čast dolaska prosvetitelja Svetih Kirila i Metodija u Veliku Moravsku, što je bilo njegovo prvo javno pojavljivanje od pokušaja atentata 15. maja.

Orban je juče posetio Moskvu, gde se sastao sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i to samo tri dana od njegove posete Kijevu i pet dana od kako Mađarska predsedava Savetom Evropske unije.

Prema njegovim rečima, stavovi Rusije i Ukrajine se razilaze, ali Mađarska namerava da nastavi sa naporima na uspostavljanju rešenja.

S druge strane, zapadne zemlje su negativno kritikovale Orbanovu posetu Moskvi, istakavši da je usmerena na smanjenje napetosti u odnosima sa Rusijom i da upravo to ne odgovara strategiji EU.

(RIA Novosti)

BONUS VIDEO: IZRAEL RAZMENjUJE VATRU SA HEZBOLAHOM: Naser meta vazdušnog napada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUKLA BRUKA! Alkaraz priznao da se folira tokom mečeva