"OPREZAN, TAČAN, PRIPREMLJEN, DISCIPLINOVAN" Orban izneo za „Veltvohe“ lične impresije o Putinu nakon puta u Moskvu

Novosti onlajn

06. 07. 2024. u 13:34

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin je izuzetno racionalan čovek koji ume da vodi pregovore, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban u intervjuu za švajcarski magazin „Veltvohe“ nakon posete Moskvi.

ОПРЕЗАН, ТАЧАН, ПРИПРЕМЉЕН, ДИСЦИПЛИНОВАН Орбан изнео за „Велтвохе“ личне импресије о Путину након пута у Москву

Foto: Tanjug/ AP

Po povratku iz Rusije, urednik švajcarskog magazina pitao je Orbana da prenese lični utisak o Putinu. Po rečima novinara, „govore da su Rusi druželjubiv narod, ali da se mogu veoma naljutiti kada se osećaju uvređeno ili nedovoljno poštovano“.

- Znate, kao prvo, Putin i ja smo se 2009. godine dogovorili da će osnova naše saradnje biti međusobno poštovanje i tako će i ostati. Ne znam kako se ponaša kada ga uvrede, jer ja to nikada nisam uradio. Svi razgovori i pregovori sa njim uvek su vođeni u dobrom raspoloženju - rekao je Orban.

- Kao drugo, on je 100 odsto, i više nego 100 odsto racionalna osoba. Kada vodi pregovore, kada krene da objašnjava, kada daje predloge, govoreći 'da' ili 'ne' – on je izuzetno, izuzetno racionalan. Što bi rekli u Mađarskoj, hladnokrvan. Znate, on je uzdržan, veoma oprezan, tačan, pripremljen, disciplinovan. Tako da je pravi izazov da vodite pregovore i budete pripremljeni za njih ako želite da održavate isti intelektualni i politički nivo sa njim - rekao je Orban.

On je dodao da je sa ruskim liderom u Moskvi razgovarao oko tri sata i da je Putin „govorio više nego on“.

Podsećamo, Orban se u petak sastao u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Poseta mađarskog premijera bila je prva poseta jednog zapadnog lidera Rusiji od aprila 2022. godine. Posetu je inicirala Budimpešta. Orban je rekao da je poseta Moskvi deo mirovne misije, te da je prva etapa bila poseta Kijevu 2. jula. Šef diplomatije EU Žozep Borel rekao je da Savet EU Orbanu nije dao mandat da poseti Moskvu u ime Evropske unije i da takva poseta može da se realizuje samo u okviru bilateralnih odnosa Rusije i Mađarske.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

IZRAEL RAZMENjUJE VATRU SA HEZBOLAHOM: Naser meta vazdušnog napada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PIKSI, GLEDAŠ LI? Dok se Srbija muči sa realizacijom, Joveljić rešeta u Americi (VIDEO)