PRENATRPANI ZATVORI U ITALIJI: Ove godine 50 zatvorenika izvršilo samoubistvo

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

06. 07. 2024. u 17:40

U ITALIJI je ove godine 50 zatvorenika izvršilo samoubistvo, što je 16 više nego u istom periodu prošle godine, saopštio je danas italijanski poverenik za izvršenje zatvorskih sankcija navodeći da su italijanski zatvori prenatrpani.

ПРЕНАТРПАНИ ЗАТВОРИ У ИТАЛИЈИ: Ове године 50 затвореника извршило самоубиство

Foto: Profimedia

-Ovo je velika brojka u poređenju sa julom 2023. i 2022. godine, kada su zabeležene 34 slučaja samoubistva. Evidentiran je porast od 16 samoubistava ove godine. Samoubistvo je izvršilo 48 muškaraca i dve žene, 27 su Italijani, a 23 stranci iz 14 različitih zemalja. Njih 19 (38 odsto) su čekali suđenje. Prosečna starost 50 osoba koje su izvršile samoubistvo je oko 39 godina, navodi se između ostalog u izveštaju ombudsmana, prenosi ANSA.

U izveštaju se navodi da je ove godine najmanje pet zatvorskih čuvara izvršilo samoubistvo.

Vlada premijerke Đorđe Meloni u sredu je usvojila uredbu sa nizom mera koje imaju za cilj ublažavanje prenatrpanosti u zatvorima.

U uredbi se navodi da će biti uspostavljena lista zatvorskih ustanova otvorenog tipa koje će moći da prime određene vrste zatvorenika, poput onih sa kratkim kaznama, zavisnika od droga i osuđenih za određena nenasilna krivična dela.

Takođe su uvedene pojednostavljene procedure za odobravanje uslovnog otpusta, nove smernice za regrutaciju, obuku čuvara i upravnika zatvora, a planira se i povećanje broja telefonskih poziva koje zatvorenici smeju da obave.

Trenutno u italijanskim zatvorima svoje kazne izdržava oko 61.000 zatvorenika, a zvanični kapacitet ustanova za sprovođenje zatvorskih sankcija je 51.000.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKA KRSTARICA U MEDITERANU: Tihookeanska flota izvodi vežbe

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UPLAŠIO SE NOVAKA? Evo šta radi Cicipas dok se Đoković protiv Grka bori za Srbiju! (VIDEO)