ORBAN DOBIO NEVEROVATNU PODRŠKU ZBOG POSETE UKRAJINI: Odluku premijera ove države će dugo pamtiti

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

06. 07. 2024. u 21:56

SLOVAČKI premijer Robert Fico podržao mirovnoj inicijativu mađarskog premijera Viktora Orbana koji je za kratko vreme posetio Kijev i Moskvu, istakavši da sukob u Ukrajini nema vojno rešenje.

ОРБАН ДОБИО НЕВЕРОВАТНУ ПОДРШКУ ЗБОГ ПОСЕТЕ УКРАЈИНИ: Одлуку премијера ове државе ће дуго памтити

Foto: Profimedia/Luka Dakskobler/SOPA Images

Fico je u saopštenju naglasio da se mir ne može postići ''nikakvim ultimatumima ili primenom nerealnih uslova''.

- Ako će pre mirovnih pregovora biti prioritet još jedna eskalacija tenzija, nemojmo se iznenaditi novim, mnogo strašnijim obeležjem ratnog sukoba u Ukrajini - upozorio je Fico.

Istakao je da podržava hitan prekid vatre i početak mirovnih pregovora uz učešće Ukrajine, Ruske Federacije, SAD, Kine i EU.

- Mirovni pregovori će biti izuzetno teški, ali će za ceo svet biti najbolje ako se naredni meseci, možda godine međusobnog ubijanja, zamene mesecima teških pregovora koji vode ka pravednom miru - naveo je Fico.

Mir bi takođe doprineo pregovorima o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji, što Slovačka podržava, zaključio je Fico u objavi na Fejsbuku.

Orban je u petak u Moskvi, nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao da Mađarska svoje šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom vidi kao mirovnu misiju.

Obećao je da će nastaviti da radi sa Rusijom i Ukrajinom na postizanju mira, rekavši u Moskvi posle posete Kijevu da su stavovi strana o dogovoru međusobno udaljeni.

BONUS VIDEO: IZRAEL RAZMENjUJE VATRU SA HEZBOLAHOM - Naser meta vazdušnog napada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

„NEPOBEDIVI“ OSVAJAJU VRH PIRAMIDE: Invictus Challenge by Mozzart po prvi put na Rtnju