NEMAČKA VOJSKA PRIMORANA NA POVLAČENJE: Šokanta vest odjeknula Berlinom

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

06. 07. 2024. u 23:54

NEMAČKA vojska će 31. avgusta prestati da koristi svoju vazdušnu bazu u Nigeru nakon što su pregovori sa vojnom huntom propali, saopštilo je danas nemačko ministarstvo odbrane, javlja AFP.

НЕМАЧКА ВОЈСКА ПРИМОРАНА НА ПОВЛАЧЕЊЕ: Шоканта вест одјекнула Берлином

Foto Tanjug/AP

Vojnici Bundesvera koji su još tamo stacionirani povući će se do 31. avgusta, dodaje se u saopštenju, a prekida se i vojna saradnja sa Nigerom, koja se sprovodi sa nemačkim ministarstvom spoljnih poslova.

U bazi je prisutno samo 38 vojnika Bundesvera, zajedno sa 33 zaposlena iz nemačkih i stranih kompanija. 

Vojna hunta u Nigeru, koja je došla na vlast državnim udarom jula 2023. godine, približila se Rusiji i Iranu i udaljila se od bivšeg kolonijalnog gospodara Francuske i SAD. Slično se dogodilo i u susednom Maliju i Burkini Faso, takođe pod vojnom upravom, koje se takođe suočavaju sa nasiljem džihadističkih grupa.

Iako su se krajem maja Nemačka i Niger dogovorili o privremenom sporazumu kojim se Bundesveru dozvoljava da nastavi sa radom svoje vazdušne transportne baze u Nijameju do 31. avgusta, pregovori dve zemlje o produženju ove operacije bili su neuspešni, posebno zbog činjenice da stacionirano osoblje više nije moglo da koristi imunitet tokom sudskih postupaka.

(B92)

BONUS VIDEO: IZRAEL RAZMENjUJE VATRU SA HEZBOLAHOM - Naser meta vazdušnog napada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANA IVANOVIĆ SE VRAĆA NA TEREN: Zaigraće posle osam godina, poznato ko će joj biti rivalka