NEZADOVOLJSTVO NA OMILJENOM LETOVALIŠTU SRBA KLJUČA: Nova pravila na plažama niko ne poštuje, ljudi gube strpljenje

Novosti online

07. 07. 2024. u 09:06

TALASI Egejskog mora nežno zapljuskuju stolove i stolice dva restorana na plaži na grčkom poluostrvu Halkidiki. To je idilična scena, ali potpuno ilegalna. Kao i mnogi drugi u Grčkoj, dva objekta na plaži Pefkohori nemaju dozvolu da postavljaju stolove tako blizu mora.

НЕЗАДОВОЉСТВО НА ОМИЉЕНОМ ЛЕТОВАЛИШТУ СРБА КЉУЧА: Нова правила на плажама нико не поштује, људи губе стрпљење

Foto: EPA

Nakon talasa protesta lokalnog stanovništva zbog toga što su barovi i restorani zauzeli plaže sa ležaljkama i stolovima, grčka država je odlučila da se pozabavi time, koristeći dronove i satelitske snimke.

Penzionerka Evgenija Rapti, koja ima vikendicu u blizini plaže Pefkohori, jedna je od mnogih ogorčenih stalnim rastom grčke turističke industrije.

- Cela plaža je zauzeta stolovima, stolicama i ležaljkama. Kada smo kupili našu kuću pre 40 godina, bila je potpuno drugačija. Plaža je bila prazna i bilo je lepo ležati tamo - rekao je 64-godišnji penzioner za AFP.

Problem prekomernog turizma

Turistički sektor u Grčkoj se snažno oporavio od pandemije kovida, ali loša strana ovoga je prevelika poseta. Prošle godine Grčku je posetilo skoro 33 miliona ljudi, pet miliona više nego 2022.

FOTO: Tanjug/AP

Iznajmljivanje dve ležaljke i suncobrana za jedan dan na plaži u Grčkoj obično košta između 20 i 40 evra.

- Problem sa plažama u Grčkoj su preduzetnici koji, sa ili bez dozvole, pokrivaju delove plaže ležaljkama, suncobranima, stolovima, pa čak i stalnim konstrukcijama - rekao je aktivista Jorgos Teodoridis, koji je deo grupe Halkidiki, koja ima preko 12.000 članova na Fejsbuku.

U martu je uvedena nova pravila

Prema novim pravilima uvedenim u martu, suncobrani i ležaljke moraju biti najmanje četiri metra od mora.

- Kada kažemo da će biti reda na obali, to i mislimo - rekao je ministar finansija Kostis Hacidakis.

Ministarstvo finansija očekuje da će ove godine dodeliti više od 1.200 novih zakupa plaža u pokušaju da reguliše situaciju, pored 6.500 već postojećih.

Nova pravila dolaze posle prošlogodišnje letnje akcije koja je postala poznata kao "pomeranje peškira za plažu". Počela je na egejskom ostrvu Paros i proširila se na nacionalnom nivou, sa hiljadama protesta na nelegalno zauzetim plažama, primoravajući vlasti da to obrate pažnju.

(Indeks)

BONUS VIDEO: DVA BRODA PRISTAJU U VENECUELANSKU LUKU: Ruska pomorska flota završila vežbe na Atlantskom okeanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S