MOĆAN UDAR ISKANDERA PO HIMARS-U: Ruske rakete uništile čak tri američka lansera projektila (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

08. 07. 2024. u 18:00

RUSKE trupe izviđanjem otkrile su kretanje tri MLRS HIMARS na prethodno pripremljene položaje u rejonu naselja Klapaja, oblasti Hersona.

МОЋАН УДАР ИСКАНДЕРА ПО ХИМАРС-У: Руске ракете уништиле чак три америчка лансера пројектила (ВИДЕО)

Foto telegram/solovjevlive

Nakon prenošenja podataka o lokaciji raketnih sistema, posada sistema Iskander-M je izvršila raketni udar, uništivši sva tri lansera američkih višecevnih raketnih sistema HIMARS koje koristi ukrajinska vojska. odjednom.

Pored tri Himars MLRS stradalo je do 10 stranih specijalista koji su bili angažovani na njihovom održavanju, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

-Operativno-taktička avijacija, bespilotne letelice, raketne snage i artiljerija Oružanih snaga Ruske Federacije uništile su tri lansera višecevnog raketnog sistema HIMARS američke proizvodnje i do 10 stranih specijalista koji opslužuju ove sisteme i takođe uništili koncentracije ljudstva i vojne opreme neprijatelja u 122 regiona, navodi se u zvaničnom saopštenju ruskog Ministarstva odbrane.

Udar je, navode ruski izvori vesti, bio deo šire operacije čiji je cilj suzbijanje vojnih aktivnosti ukrajinskih snaga i uništavanja njihovih borbenih sposobnosti. Napad je pažljivo planiran i izveden preciznim sredstvima, dodaju.

Uništavanje HIMARS instalacija, poznatih po neviđenim mukama koje zadaju ruskoj vosci usled visoke preciznosti i dometa gađanja, predstavlja značajan udarac za ukrajinske oružane snage.

Ovi sistemi, koje su obezbedile Sjedinjene Američke Države, odigrali su važnu ulogu u operacijama ukrajinske vojske i njihov gubitak će svakako oslabiti vatrenu moć Kijeva.

Svaki put kad se spomene Iskander, zna se da je negde u Ukrajini nastala prilična šteta. Visoko manevarska raketa je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć ruskog GLONASS-a. Takođe može biti opremljen optičkim tragačem sa digitalizovanim sistemom korelacije područja za mapiranje scene za terminalno navođenje.

Ovo je jedno od retkih ruskih (sovjetskih) sredstava koje je dobilo lično ime. Ili dobijaju imena po biljkama (vasiljok, ljepestok, akacija, gvozdika, hrizantema, maslačak), ili po konstruktorima. Da je Iskander zaista iskušenje svake PVO, kao i detaljnu studiju o sistemu možete pročitati klikom ovde.

U poslednje vreme, ruska vojska je počela da se sve više oslanja na ovaj operativno taktički kompleks za brzo gađanje novootkrivene vojne opreme visoke vrednosti.

Iskander-M ima domet od skoro 500 kilometara. Može biti naoružan različitim konvencionalnim bojevim glavama, uključujući bojevu glavu kasetne municije, bojevu glavu sa pojačanom eksplozijom sa eksplozivom gorivo-vazduh, visokoeksplozivnu fragmentacionu bojevu glavu, penetrator tla za razbijanje bunkera i elektromagnetni impulsni uređaj za antiradarske misije.

Foto Tanjug/AP

Visoko manevarska raketa je vođena inercijalnim navigacionim sistemom uz pomoć GLONASS-a. Takođe može biti opremljen optičkim tragačem sa digitalizovanim sistemom korelacije područja za mapiranje scene za terminalno navođenje.

Rusija je povećala proizvodnju raketa Iskander-M nakon početka svoje “specijalne vojne operacije” u Ukrajini pre više od dve godine. Nakon toga, ruska vojska je drastično pojačala korišćenje sistema Iskander u poslednjih nekoliko meseci, oštetivši ili uništivši desetine ukrajinskih ciljeva od visokog značaja, uključujući one poput ovde pomenutih koje je isporučio Zapad.

HIMARS UKRATKO

Sistem HIMARS proizvodi kompanija Lockheed Martin u Sjedinjenim Državama. Svoju smrtonosnu efikasnost dokazao je u ratu u Ukrajini.

HIMARS označava sistem visoko mobilne artiljerijske rakete (High Mobility Artillery Rocket System). HIMARS je montiran na točkovima i može ispaljivati različite vođene i nevođene rakete i projektile do dometa od otprilike 300 kilometara. Verzija koju je u početku dobijala Ukrajina, je modifikovana sa skraćenim dometom.

HIMARS je osmišljen da bude izuzetno pokretan i može se brzo rasporediti putem vazdušnog ili kopnenog transporta. Koristi ga američka vojska, američki marinci i neke međunarodne vojske pod komandom SAD. Sistem je korišćen u borbenim dejstvima u Avganistanu, Iraku i Siriji, kao i u podršci operacijama koje nazivaju humanitarnim.

Ukupno gledano, HIMARS je visoko efikasan i svestran artiljerijski sistem koji pruža preciznu vatrenu podršku na dugim daljinama za podršku kopnenim snagama u različitim operacijama.

Foto Tanjug/AP

Američki zvaničnici su u više navrata opisali sposobnost Ukrajine da integriše i primeni ovaj sisteme kao bitnu stavku na frontu, omogućavajući ukrajinskoj vojsci da napadne ruske komandne lokacije i skladišta snabdevanja daleko iza linija fronta.

Ruski odgovor na HIMARS je raketni sistem Tornado-S. Sličan je HIMARS-u ali može da pogodi protivničke pozicije na većim dometima, unutar neprijateljskih teritorija.

Pored ruskog odgovora postoji i ukrajinski sistem za koji mnogi smatraju da je bolji od HIMARS-a.

”Oljha” (srpski Jova) je ukrajinski reaktivni višecevni raketni sistem (RSZO, MLRS) sa novom upravljivom municijom, a kreiran je korišćenjem nekih elemenata sovjetske MLRS 9K58 ”Smerč”.

Prošle godine Holandija se ipak odlučila za PULS raketne sisteme tvrdivši da su sposobniji od HIMARS-a.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - TAJNO ORUŽJE RUSKOG RAKETNOG SISTEMA: JARS izvodi vežbe kamuflaže i kontradiverzije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POTRESNA ISPOVEST NEBOJŠE IZ KIKINDE: Otac i ja smo ostali bez posla 2008, nismo znali kako ćemo da preživimo (VIDEO)