BRITANSKI MEDIJI: Izrael ubio pet lidera Hamasa u tunelu ispod Gaze

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

02. 08. 2024. u 18:27

IZRAEL je nedavno ubio dvojicu političkih lidera Hamasa i tri vojna komandanta u tunelu ispod Gaze, rekli su danas izvori iz te grupe za londonski list "Ašark Al-Avsat".

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ: Израел убио пет лидера Хамаса у тунелу испод Газе

Foto IDF

Prema njihovim rečima, u napadu izraelske vojske (IDF) ubijeni su politički lideri Hamasa Ravi Muštaha i Sameh al-Siraj zajedno sa tri komandanta iz vojnog krila grupe, Brigade Iz a-Din al-Kasam - Abdula Hadija Sijama, Samija Odeha i Muhameda Hadida, prenosi Tajms of Izrael.

Muštaha je bio "de fakto" premijer Pojasa Gaze i zadužen za finansijske poslove u političkom birou Hamasa. Navodno je pomogao u osnivanju vojnog krila Hamasa i Izrael ga je uhapsio 1988. pre nego što je pušten 2011. u sklopu razmene zarobljenika.

Takođe je navedeno da je Muštaha bio blizak poverenik šefa Hamasa u Gazi Jahjea Sinvara.

Al-Siraj je služio u Hamasovom političkom birou od 2021. godine i takođe je bio zadužen za unutrašnju bezbednost u Gazi.

Navodno je bio na čelu tajne obaveštajne jedinice koja je delovala iz Turske.

IDF je u novembru saopštio da je ciljao Muštahu i Siraja u tunelu, ali nije mogao da potvrdi njihovu smrt.

Međutim, izvori koje citira pomenuti list kažu da se napad na tunel u kojem su ubijeni pripadnici Hamasa dogodio pre oko nedelju i po dana, napominjući da je podzemno skrovište delimično oštećeno u vazdušnom napadu na početku rata.

U izveštaju se takođe navodi da je tunel koristila teroristička grupa kao komandni i kontrolni centar.

Izvori Hamasa kažu da su tela ubijenih lidera izvučena iz ruševina nakon poslednjeg bombardovanja i da su navodno sinoć sahranjeni.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio