"GORKI REZULTATI" Olaf Šolc zabrinut zbog uspeha krajnje desnice na regionalnim izborima

Novosti online

02. 09. 2024. u 08:34

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc nazvao je "gorkim" rezultate regionalnih izbora u dve države koji su doneli velike pobede krajnje desnog AfD-a i gubitke njegove koalicije i pozvao glavne stranke da formiraju vlade bez "desničarskih ekstremista".

ГОРКИ РЕЗУЛТАТИ Олаф Шолц забринут због успеха крајње деснице на регионалним изборима

Foto: Tanjug/AP

Na izborima tokom vikenda u Tiringiji Alternativa za Nemačku (AfD) postala je prva ekstremno desna stranka koja je pobedila na regionalnim parlamentarnim izborima u Nemačkoj od Drugog svetskog rata. AfD je bio tesno drugi iza konzervativaca u Saksoniji, pokazale su projekcije kasno juče.

Ali AfD, koji sigurnosni službenici u obe istočnonemačke države smatraju "desničarskim ekstremistom", verovatno neće moći vladati jer su druge stranke dosad odbijale da sarađuju ​​s njim u formiranju većine.

Ipak, nacionalistička, antimigracijska i Rusiji prijateljska stranka mogla bi da završi s dovoljno mesta u obe države da blokira odluke za koje je potrebna dvotrećinska većina, kao što je imenovanje sudija ili najviših sigurnosnih službenika, što bi joj dalo moć bez presedana.

- Rezultati AfD-a u Saksoniji i Tiringiji su zabrinjavajući - rekao je Šolc u izjavi za Rojters.

FOTO: Tanjug/AP

Tekst potpisa

Objasnio je da govori kao zastupnik svojih Socijaldemokrata levog centra (SPD), prenosi Hina.

- Naša zemlja ne može i ne sme da se navikne na ovo. AfD šteti Nemačkoj. Slabi ekonomiju, deli društvo i uništava ugled naše zemlje - rekao je on.

S obzirom na godinu dana do nemačkih nacionalnih izbora, nedeljni rezultati kaznili su Šolcovu koaliciju.

Sve tri vladajuće stranke izgubile su glasove, a samo je njegov SPD prešao prag od 5 posto potreban za ostanak u parlamentima obe savezne države.

- Rezultati nedeljnih izbora su gorki - i za nas - rekao je Šolc.

Međutim, on je primetio da se strašnija predviđanja, da bi SPD mogao prvi put ispasti iz državnog parlamenta, nisu ostvarila.

BONUS VIDEO:

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio