CELA AMERIKA JE OVO ČEKALA: Sutra je ključni trenutak u kampanji za predsedničke izbore

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

09. 09. 2024. u 17:00

KLjUČNI trenutak u kampanji za predsedničke izbore SAD u novembru, debata između republikanskog i demokratskog predsedničkog kandidata - Donalda Trampa i Kamale Haris biće održana sutra u Nacionalnom ustavnom centru u Filadelfiji.

ЦЕЛА АМЕРИКА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Сутра је кључни тренутак у кампањи за председничке изборе

Foto: AP Photo

Dvoje kandidata koji se, kako piše "Glas Amerike", nikada nisu sreli niti razgovarali telefonom, srešće se sutra u 21 čas po lokalnom vremenu u jednoj jedinoj debati u kampanji.

Desetine miliona Amerikanaca će moći da gledaju susret dvoje predsedničkih kandidata koji bi trebalo da odgovaraju na pitanja koja budu postavljali dvoje voditelja "Ej-Bi-Si njuza", Dejvid Mjur i Linzi Dejvis.

Debata će trajati 90 minuta sa dve reklamne pauze, a bacanje novčića održano je virtuelno u utorak, 3. septembra, da bi se odredilo mesto na podijumu i redosled završnih reči.

Tramp pobedio je u virtuelnom "bacanju novčića" i on će dati poslednju izjavu, dok je Haris izabrala desnu poziciju na podijumu iz ugla gledaoca.

Pravila podrazumevaju da kandidati po predstavljanju ulaze sa suprotnih strana bine, a prva će se predstavljati aktuelna vladajuća, odnosno Demokratska stranka.

Nema uvodnih izjava, a završne izjave će trajati po dva minuta. Rekviziti i unapred napisane beleške su zabranjeni.

Nijedna tema ili pitanja se neće deliti unapred sa izbornim timovima i kandidatima, a Haris i Trampu će biti obezbeđeni olovka, blok papira i flaša vode.

Kandidati će imati dva minuta za odgovor na pitanje, dva minuta za odgovor protivniku i jedan dodatni minut za naknadne aktivnosti, pojašnjenja ili odgovore.

Mikrofoni će biti uključeni samo za kandidata na čijem je redu da govori i za to vreme utišan za drugog kandidata.

Kandidatima neće biti dozvoljeno da postavljaju pitanja jedni drugima.  

Osoblje kampanje ne sme da komunicira sa kandidatima tokom reklamnih pauza i u sali neće biti publike.

"Ej-Bi-Su njuz" dodaje da je zadatak moderatora da osigura da kandidati poštuju dobijeno vreme i pristojnu diskusiju.

Ispitivanja javnog mnjenja na nacionalnom nivou pokazuju da je trka tesna.

Anketa "Njujork tajmsa" i Sijena koledža koja je juče objavljena, pokazala je da Tramp vodi sa 48 prema 47 odsto na nacionalnom nivou, iako navode da je Haris u proseku ispred Trampa u više anketa u tri ključne države - Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji, sa izjednačenom podrškom kandidatima u četiri druge ključne države - Arizoni, Džordžiji, Nevadi i Severnoj Karolini.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: MEDVED NA AUTOPUTU: Pogledajte kako desetine vozača prati životinju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio