IZRAELSKI NAPAD NA GRAD KABATIJA: Najmanje šest Palestinaca ubijeno, a 18 ranjeno

Tanjug

19. 09. 2024. u 22:51

NAJMANjE šest Palestinaca je ubijeno, a 18 ranjeno u izraelskom napadu na grad Kabatija, na okupiranoj Zapadnoj obali, izjavio je danas guverner Dženina Kamal Abu al-Rab za Rojters.

ИЗРАЕЛСКИ НАПАД НА ГРАД КАБАТИЈА: Најмање шест Палестинаца убијено, а 18 рањено

Tanjug

Prema njegovim rečima, četvoro povređenih se nalazi u kritičnom stanju, izraelske snage su se povukle iz Kabatije nakon što su uništile infrastrukturu u toj oblasti.

Lokalni izvori su za palestinsku agenciju Wafa rekli da su izraelski vojnici upali u grad, opkolili stambenu kuću i bombardovali je projektilima ispaljenim s ramena.

Snimak očevidaca uhvatio je trenutak kada su vojnici sa krova opkoljene kuće uzeli tri tela ubijenih osoba, a nakon toga, vojni buldožeri su počeli da ruše kuću, piše Wafa. Istovremeno, izraelske snage su napredovale u blizini škole ''Izat Abu Rob'' u Kabatiji tokom nastave, praćene vojnim buldožerom, i ispalile bojevu municiju po tom području.

Otprilike 1.200 učenika i članova osoblja i dalje je zarobljeno unutar lokalne uprave za obrazovanje, dok je osam škola na udaljenijim lokacijama evakuisano.

Dopisnik Wafe javlja da su mnogi učenici udahnuli suzavac zbog intenzivnog raspoređivanja toksičnog gasa od strane izraelskih snaga u blizini škola ''Abu Rob'' i ''Kabatija'', što je dovelo do panike među učenicima i nastavnicima.

Prema podacima palestinske agencije, u izraelskim napadima na okupiranu Zapadu obalu i Istočni Jerusalim od 7. oktobra ubijeno je 710 Palestinaca, uključujući 160 dece, 10 žena i 9 starijih osoba.

Specijalna izvestiteljka UN za okupirane palestinske teritorije Frančeska Albaneze upozorila je ranije ove nedelje na rizik od ''genocida'' nad palestinskim stanovništvom na okupiranoj Zapadnoj obali, istakavši da Izrael cilja palestinski narod u celini, nakon nedavnih upada u izbegličke kampove i ubistava na toj teritoriji.

Istakla je da je prisustvo Izraela na okupiranoj palestinskoj teritoriji nezakonito i da samim tim ''predstavlja agresiju protiv prava na samoopredeljenje“.

Prema zajedničkom saopštenju Udruženja palestinskih zatvorenika i Komisije za pitanja pritvorenika i bivših pritvorenika, izraelske snage su na Zapadnoj obali u proteklih 11 meseci uhapsile najmanje 10.700 Palestinaca.

Kada je u pitanju Pojas Gaze, Ministarstvo zdravlja navodi da je od 7. oktobra ubijeno najmanje 41,226 ljudi, dok je povređeno oko 95,413, ističući da se određeni broj žrtava još uvek nalazi ispod ruševina zgrada.

BONUS VIDEO:

RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SFEROPULOS ODUŠEVIO DELIJE: Poslao moćnu poruku, evo o čemu se radi (VIDEO)