uživoRAT U UKRAJINI: Rusi napali pravac Kurahiv više od 60 puta; na frontu 226 sukoba

Novosti online

20. 09. 2024. u 08:11 >> 10:27

RAT u Ukrajini, dan 940.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руси напали правац Курахив више од 60 пута; на фронту 226 сукоба

Foto: Tanjug/AP

Rusi napali pravac Kurahiv više od 60 puta: na frontu 226 sukoba

Prošlog dana došlo je do 226 sukoba na 11 pravaca fronta, a ruske trupe su najaktivnije jurišale na Pokrovski i Kurahovski pravac, gde su branioci odbili 63 napada Rusije, prenosi Ukrajinska Pravda.

  • Na Harkovskom pravcu došlo je do tri borbena okršaja u oblastima naselja Vovčansk i Tihe.
  • U pravcu Kupjanska, broj napada dnevno je bio 13. Odbrambene snage su odbile jurišne akcije Rusije kod Sinkivke, Stelkahivke i Gluškivke.
  • U pravcu Limana, neprijatelj je napao 28 puta kod Makiivka, Černeščine, Nevskog i Torske. U pravcu Siverskog, ukrajinski branioci odbijaju jurišne akcije ruskih vojnika kod Verhnokamjanske, Ivano-Darjevke i Viimke. Bilo je osam sukoba.
  • U pravcu Kramatorska, okupatori su tri puta napali u oblasti Kurdjumivka i Ivanivske.
  • U pravcu Torecka, ruske snage su izvele 14 napada kod Torecka, Ščerbinovke i Nelipivke.
  • Na pravcu Pokrovsk OSU su odbili 41 jurišnu akciju u rejonima naselja Vozdviženka, Novotoreck, Hrodivka, Miroljubivka, Nikolajevka, Novogrodika i Marinovka, gde uz podršku avijacije, pokušali da istisnu ukrajinske jedinice. Najveća koncentracija napada bila je kod Novogrodika i Marinovke.
  • U pravcu Kurahiva, odbrambene snage su odbile 63 napada kod Cukurija, Georgijevke, Kostjantinovke i Katerinovke, gde je ruska snaga pokušala da probije odbranu Ukrajine.
  • Na pravcu Vremivke, neprijatelj je izveo šest jurišnih operacija kod Vuhledara, Rivna i Katerinovke.
  • Na Orihovskom pravcu, okupatori i dalje pokušavaju da rasteraju ukrajinske jedinice sa položaja. Šest ruskih napada bilo je neuspešno u oblastima Pjatihatki, Roboti i Novoandrijevka i Novodanilovka
  • U pravcu Dnjepra došlo je do tri borbena okršaja sa ruskom vojskom u ostrvskoj zoni delte Dnjepra.
  • U Huljaipilskom pravcu situacija se nije bitno promenila.
  • Na Volinskom i Poliskom pravcu nisu pronađeni znaci formiranja neprijateljskih ofanzivnih grupa. Odbrambene snage Ukrajine nastavljaju operaciju u Kurskoj oblasti. Ruska avijacija nastavlja da bombarduje sopstvenu teritoriju. Tokom proteklog dana, ruski avioni su naneli osamnaest vazdušnih udara, a odbacili su 27 AB.
  • Na granici sa Černigovskom i Sumskom oblastima, neprijatelj održava vojno prisustvo, granatira naselja sa teritorije Ruske federacije, sprovodi diverzantske i izviđačke aktivnosti, povećava gustinu minskih polja duž državne granice Ukrajine. Istovremeno, ukrajinski vojnici nastavljaju sa akcijama kako bi Ruskoj vojsci naneli opipljive gubitke u ljudstvu i opremi, iscrpljujući neprijatelja duž cele linije borbenog okršaja.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo: "U Kijevskoj oblasti postoji PVO na ruskom dronu"

U 8:59, Vazduhoplovstvo je javilo UAFP u okrugu Zolotonosha, Čerkaška oblast, kurs je zapadni.

U 9:10 se saznalo za UABL iz Čerkaske oblasti, na kursu za Kijevsku oblast.

- Kijevska oblast! U vazdušnom prostoru su snimljene bespilotne letelice. Snage PVO rade na ciljevima. U skloništima do kraja vazdušne uzbune. Vodite računa o sopstvenoj bezbednosti. Pridržavajte se informativne tišine – ne snimajte i ne stavljajte na mrežu rad naših branilaca. - navodi se u saoštenju.

Ukrajinski dronovi gađali Energodar u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinske snage su pomoću dronova gađale Energodar u Zaporoškoj oblasti. Oštećena je civilna infrastruktura, ali u napadu nije bilo žrtava, saopštila je gradska administracija na Telegramu.

Zaharova: Krađa ruske imovine poništava autoritet i poverenje međunarodne zajednice u EU

Velika krađa ruske imovine i konačno će poništiti autoritet i poverenje međunarodne zajednice u Evropsku uniju, EU će biti bačena na periferiju svih globalnih procesa, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na brifingu, komentarišući informaciju da je EU izdvojila 1,4 milijarde evra dobiti od zamrznute ruske imovine za kupovinu oružja za Ukrajinu.
Ona je dodala da usmeravanje 1,4 milijarde evra prihoda od zamrznute ruske imovine znači da je EU izgubila bilo kakvu nezavisnost.
„Već smo mnogo puta govorili da je Evropska unija izgubila bilo kakvu samostalnost. Nepromišljeni su... Oduzet im je razum i paralizovana volja kako bi nastavili da slede za njih konfrontacioni i samoubilački kurs. To je kurs ka eskalaciji tenzija sa Rusijom“, zaključila je Zaharova.
Ranije je potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis saopštio da je prva tranša prihoda od ruskih suverenih sredstava imobilisanih u EU u iznosu od 1,4 milijarde evra, koja je krajem avgusta ove godine prebačena na vojnu pomoć Kijevu, uglavnom potrošena za plaćanje isporuka protivvazdušne odbrane i municije Ukrajini.
 

Sastanak Lavrova i Blinkena nije planiran,SAD da uzmu u obzir upozorenja RUS

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov izjavio je da sastanak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i državnog sekretara SAD Entonija Blinkena na marginama Generalne skupštine UN sledeće nedelje u Njujorku nije planiran. "Naravno da ne, o čemu sa njim da razgovara", rekao je Rjabkov za RIA Novosti. Rjabkov je dodao da SAD treba da uzmu u obzir upozorenja Moskve o rizicima dalje eskalacije kada je reč o sukobu u Ukrajini. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je prošle nedelje da bi ako bi Zapad dozvolio Ukrajini da koristi oružje dugog dometa za napade na Rusiju to značilo da NATO, SAD i evropske zemlje direktno ratuju sa Rusijom.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen doputovala u Kijev

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je danas da je doputovala u posetu Kijevu i da će sa ukrajinskim zvaničnicima razgovarati o evropskoj podršci, spremnosti Ukrajine za odbranu tokom zime i napredak u vezi sa kreditima G7.

- Moja osma poseta Kijevu poklapa se sa skorim dolaskom grejne sezone, a Rusija nastavlja da napada energetsku infrastrukturu - napisala je Fon der Lajenova na mreži Iks.

Fon der Lajenova je juče u Briselu najavila da će EK dodatno izdvojiti oko 160 miliona evra za pomoć energetskom sistemu Ukrajine, što uključuje 60 miliona za humanitarne potrebe i 100 miliona za popravke i restauraciju.

Ona je navela da će taj iznos biti obezbeđen od prihoda od zamrznute ruske imovine.

Ukrajinski dronovi napali vatrogasce

Ukrajinski dronovi napali su vatrogasce koji su gasili požar nakon granatiranja Gorlovke u DNR, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije Rusije. Spasioci su se sklonili, ali je oštećeno vatrogasno vozilo.

Ruski PVO sistemi uništili tokom noći osam ukrajinskih dronova

Ruski PVO sistemi uništili su tokom noći osam ukrajinskih dronova avionskog tipa iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Dnjepar" uništio ukrajinsko skladište municije

Desantne snage grupe "Dnjepar“ uništile su ukrajinska skladišta municije i FPV dronova na desnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

"Pancir S1" pogodio ukrajinski jurišni dron

Protivvazdušni raketni sistem "pancir S1“ pogodio je ukrajinski jurišni dron u pograničnom delu Kurske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Posada samohodnog artiljerijskog oruđa „msta S“ "Dnjepar" uništila top D-20 Oružanih snaga Ukrajine

Posada samohodnog artiljerijskog oruđa „msta S“ grupe snaga "Dnjepar“ uništila je top D-20 Oružanih snaga Ukrajine zamaskiran u šumskom pojasu severno od sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti, saopštio je ruski vojnik sa pozivnim "Drugi“.

Nekoliko eksplozija u Kijevskoj, Lavovskoj, Žitomirskoj i Čerkaskoj oblasti

Tokom noći u Kijevskoj, Lavovskoj, Žitomirskoj i Čerkaskoj oblasti Ukrajine odjeknulo je nekoliko eksplozija, javili su lokalni mediji.

"Azov" napao bazu ukrajinske vojske

Na bazu ukrajinske vojske u Harkovu, u kojoj su se, između ostalog, nalazili i pripadnici „Azova“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji), izveden je napad, izjavio je za Sputnjik koordinator nikolajevskog proruskog ilegalnog pokreta Sergej Lebedev.
Osim toga, pogođen je i depo u Harkovu, gde se vršio utovar u vojni voz sa gorivom i teškom tehnikom, koji je trebalo da doveze pojačanje Oružanim snagama Ukrajine na izjumskom pravcu.

BONUS VIDEO:

ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

 



 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!