OZLOGLAŠENA AMERIČKA NUKLEARKA PONOVO RADI: Majkosoft će koristiti njenu energiju za svoje centre podataka

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 09. 2024. u 18:27

VLASNIK zatvorene nuklearne elektrane na Ostrvu tri milje u saveznoj američkoj državi Pensilvaniji uložiće 1,6 milijardi dolara da bi je ponovo pokrenuo i prodavao energiju korporaciji Majkrosoft za razvoj veštačke inteligencije (AI) i centara podataka.

ОЗЛОГЛАШЕНА АМЕРИЧКА НУКЛЕАРКА ПОНОВО РАДИ: Мајкософт ће користити њену енергију за своје центре података

Foto: Tanjug/AP

Korporacija Konstelejšn enerdži (Constellation Energy Corp), najveći američki operater reaktora, očekuje da će Ostrvo tri milje biti ponovo u funkciji 2028. godine, navodi se u današnjem saopštenju koje prenosi Blumberg.

Na ovom mestu se pre skoro pola veka odigrala najgora nuklearna nesreća u istoriji Sjedinjenih Američkih Država nakon čega je jedan od reaktora trajno zatvoren.

Pomenuta korporacija namerava da ponovo pokrene drugi reaktor koji je prethodno zatvoren 2019. godine jer nije bio ekonomski konkurentan.

Kompanija Majkrosoft je pristala da kupuje energiju iz nuklearke na Ostrvu tri milje u naredne dve decenije, a finansijski uslovi nisu otkriveni.

Nuklearna elektrana je udaljena približno 120 kilometara od Filadelfije i glavnog grada Vašingtona.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!