STOLTENBERG ODRŽAO GOVOR KAKAV MNOGI NISU OČEKIVALI: "Ono što EU ne bi trebalo da radi je..."

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

20. 09. 2024. u 19:46

ODLAZEĆI generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je EU da napori usmereni na vojno osnaživanje bloka ne prerastu u konkurenciju s NATO-om.

СТОЛТЕНБЕРГ ОДРЖАО ГОВОР КАКАВ МНОГИ НИСУ ОЧЕКИВАЛИ: Оно што ЕУ не би требало да ради је...

Foto: Profimedia

- Pozdravljam više napora EU u odbrani sve dok se rade na način koji nije paralela, ili se ne takmiči - s vojnom alijansom predvođenom SAD, rekao je Stoltenberg na oproštajnom događaju koji je priredio Maršalov fond u Briselu.

Govoreći "neuobičajeno direktno", kako je to primetio "Fajnenšel tajms", Stoltenberg je ocenio da bi EU plan o strukturi za brzo reagovanje koja podrazumeva 5.000 vojnika mogao da odvuče sredstva koja bi se inače ulivala u NATO.

- Ono što EU ne bi trebalo da radi je da počne da gradi alternativne odbrambene strukture, na primer interventne snage... Ne razumem zašto postoji potreba za drugačijim, konkurentskim interventnim snagama - rekao je Stoltenberg.

S obzirom da se NATO već "malo muči da popuni sve pozicije" u svojoj komandnoj strukturi, "bilo bi malo čudno da iste zemlje nisu u stanju da pošalju onoliko oficira koliko bi trebalo umesto toga grade alternativnu strukturu", dodao je generalni sekretar Alijanse, komentarišući plan koji je EU prvobitno predložila nakon eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba 2022.

NATO je posebno zabrinut zbog predloženog proširenja vojne komande EU, koja nadgleda vojne misije bloka, piše "Fajnenšel tajms" i dodaje da su zvaničnici NATO-a takođe "ljuti na EU zbog želje da napravi sopstvenu listu vojnih standarda za vojske EU" s namerom da pojednostave snabdevanje i povećaju interoperabilnost, umesto da koriste NATO standarde. 

- Zemlje mogu imati samo jedan set ciljeva, ne mogu imati dva. To je odgovornost NATO-a. Jedan set standarda, jedan set ciljeva za sposobnost, jedna komandna struktura. A to je NATO - ocenio je Stoltenberg.

Zvaničnici su takođe upozorili da bi planovi EU za pojednostavljivanje vojnih nabavki mogli da isključe zemlje NATO-a kao što su Velika Britanija, Norveška i Turska koje nisu članice bloka i tako oslabe postojeće projekte odbrambeno-industrijske saradnje, navodi britanski list.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO: PUSTOŠ POSLE POPLAVA U ČEŠKOJ: Prijavljeni prvi smrtni slučajevi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DIVAC IZABRAO NAJBOLJU EVROPSKU PETORKU: Ova imena jača su i od američkog drim-tim, imali tu i Nikole Jokića?