"HIPOTETIČKA DISKUSIJA" NAKON OŠTRE REAKCIJE MOSKVE: Poljski ministar pokušao da opravda izjavu o Krimu

Novosti onlajn

21. 09. 2024. u 09:47

POLjSKI ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski pokušao je da opravda svoju izjavu o tome da bi „Krim trebalo predati pod mandat UN“, objašnjavajući da se radilo o „hipotetičkoj diskusiji“.

ХИПОТЕТИЧКА ДИСКУСИЈА НАКОН ОШТРЕ РЕАКЦИЈЕ МОСКВЕ: Пољски министар покушао да оправда изјаву о Криму

Foto: EPA

- Na konferenciji u Kijevu vođena je nezvanična hipotetička diskusija među ekspertima tokom koje smo razgovarali o tome kako da realizujemo predlog predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog o tome kako da se vrati Krim. On je govorio o diplomatskim koracima - rekao je Sikorski na pres-konferenciji za poljske medije u Vašingtonu, prenosi portal „Onet“.

Podsećamo, Sikorski je na međunarodnoj konferenciji u Kijevu predložio da se Krim preda pod mandat UN i da se za 20 godina održi referendum o njegovoj nezavisnosti. To je izazvalo oštru reakciju Rusije – Kremlj je poručio da je predlog Sikorskog apsurdan, a šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov odgovorio je poljskom ministru da pod mandat UN preda Poljsku, istakavši da je Krim neodvojivi deo Rusije.

Predsedavajući odbora za međunarodne poslove Državne dume Leonid Slucki poručio je da Krim i ljudi koji ga nastanjuju ne mogu i ne treba da budu predmet cenkanja, dogovora ili piar inicijativa „rusofobičnih jastrebova“.

Rusija je pre 10 godina referendumom pridružila Krim Rusiji. Ruski predsednik Vladimir Putin je pitanje teritorijalne pripadnosti poluostrva nazvao zatvorenim. On je 2014. rekao da je Krim sveto mesto za Rusiju, a 2022. je obećao da će zaštititi teritoriju „svim raspoloživim sredstvima“.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako da vreme na poslu bude ispunjeno zadovoljstvom – Pogledajte dugačak spisak benefita koje nudi Mercator-S