IZBACUJU ILEGALCE BEZ IKAKVOG PARDONA: Italija u Krivični zakon uvela odredbu za odbranu od ilegalnog zaposedanja imovine

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

21. 09. 2024. u 23:21

ONAJ ko bespravno zauzme tuđe prebivalište, ko okupira tuđi stan, kućiu ili prenese imovinu na svoje ime, može da dobije do sedam godina zatvora. To je utvrđeno novom odredbom Krivičnog zakona o bezbednosti građana kojeg je usvojila italijanska Skupština a sada ide u Senat na usvajanje.

ИЗБАЦУЈУ ИЛЕГАЛЦЕ БЕЗ ИКАКВОГ ПАРДОНА: Италија у Кривични закон увела одредбу за одбрану од илегалног запоседања имовине

Foto: Profimedia/Ilustracija

Nije se jednom desilo da čovek ode u bolnicu, a kad se vrati kući nađe promenjenu bravu pa čak i ime na svom poštanskom sandučetu. Najčešći ilegalci u tuđoj imoviini su stranci beskućnici, ali i Italijani. Scene pretnji i agresije pred vlasnicima stana, kao i pred policijom, veoma su česte, jer su do sada ilegalci odbijali, čak i po nalogu suda, da se isele. Novim Dekretom stiglo se do nasilnog izbacivanja.

Policija će odsad moći odmah da iseli ilegalnog stanara jer se taj fenomen nasilnog ulaska toliko raširio u Italiji da je veoma veliki broj osoba koje poseduju nekretninu u kojoj su stanovali morao da čeka na iseljenje ilagalaca i više godina. Razlog je bio obavezni prolazak procedure preko suda koji je donosio odluku o iseljenju ilegalaca, a koji je trajao dugo.

Krivični zakon je ažuriran na predlog ministara Unutrašnjih poslova Matea Pjantedozija i Pravosuđa Karla Nordija, a odnosi se i na zaposednute građevine u kojima vlasnik ne stanuje ili zemljište koje je ilegalno okupirano, a raspon izrečenih kazni će biti od dve do sedam godina.

Na zahtev javnog tužoca nadležni sudija  nalaže vraćanje imovine u posed: u slučajevima kada je imovina jedini realni dom podnosioca tužbe, službenici pravosudne policije koji prime tužbu mogu da narede da ilegalni korisnik odmah napusti zauzeti stan. U slučaju odbijanja pravosudna policija može da upadne u kuću, izbaci ilegalce i vrati ključeve vlasniku stana, a maksimalni rok za takav postupak je deset dana.

Scene pretnji i agresije pred vlasnicima stana, kao i pred policijom, veoma su česte, jer su do sada ilegalci odbijali, čak i po nalogu suda, da se isele. Novim Dekretom stiglo do nasilnog izbacivanja.

„Nova generacija“ onih koji su masovno blokirali italijanske puteve, autotoputeve i železničke pruge u znak protesta protiv klimatskih promena takođe ulaze u novi Dekret, kazne su od dva meseca do dve godine, u zavisnosti da li protost izvodi jedna osoba  koja svojim telom blokira promet ili grupa osoba. Bilo je dramatičnih slučajeva da protestanti nisu propuštali kola hitne pomoći i raznih urgentnih službi na putevima, da se ne nabrajaju izgubljeni sati ljudi koji nisu stizali na posao. Novim Dekretom odobren je i član Krivičnog zakona koji predviđa zatvorske kazne za one koji demonstracijama sprečavaju izgradnju javnih radova ili strateške infrastrukture.

Udruženje „Federkaza“ iznelo je podatke da je u Italiji 30.000 stanova i raznih prostora u društvenom vlasništvu, čitave zgrade, hoteli, bivše kasarne, zauzeto bespravno, a oko 20.000 u privatnom vlasništvu, samo u Rimu broj zauzetih prostora iznosi oko 12.000 i nešto oko 7.000 stanova i kuća. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

Ovo je najpopularnija destinacija u toku septembra i oktobra Last Minute akcija! Platite 6 noćenja, a boravite 9 ili 10!