SNEG ZATRPAO AFRIKU: Neverovatni snimci kruže internetom, ljudi satima zaglavljeni u smetovima belog pokrivača (VIDEO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

21. 09. 2024. u 15:42

VELIKA količina snega pala je u određenim krajevima Južnoafričke republike, dok se Evropa davi u poplavama koje je izazvao ciklon Boris.

СНЕГ ЗАТРПАО АФРИКУ: Невероватни снимци круже интернетом, људи сатима заглављени у сметовима белог покривача (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Johanesburg i okolni gradovi potpuno su blokirani nakon što je u ovom delu sveta napadao sneg i napravio pokrivač visine od dva metra, prenose svetski mediji.

Južnoafrička služba za vreme izdala je više upozorenja za subotu, naglašavajući mogućnost snega, jakih kiša i snažnih vetrova širom nekoliko provincija. Zajednice se mogu suočiti s izolacijom, prekidima u uslugama i opasnim uslovima vožnje usled ovih ekstremnih vremenskih prilika. Stanovništvu se savetuje da ostanu budni i pripreme se za moguće prekide, prenosi njuz24. Upozorenje na sneg sinoć je bilo na nivou 6, međutim od jutros je podignuto na nivo 8.

Mnoge ljude su obilni snežni nanosi poprilično iznenadili, a iol.co.za prenosi ispovesti onih koji su zbog toga ostali zaglavljeni u snegu.

Šantal Pilej (46) vraćala se iz Johanesburga u svoj dom u Čejs Valej, u Pietermaritzburgu, sa mužem, 71-godišnjom majkom i troje dece uzrasta 19, 16 i 13 godina.

- Napustili smo Johanesburg u 16:30 u petak. Stigli smo u Harismit oko 19:30 i tek tada saznali da je ceo N3 zatvoren zbog snega - rekla je Pilej.

Pilej je dodala da nisu imali šta da rade osim da ostanu u vozilu.

- Naš poslednji obrok bio je u 18:30. Nemamo hrane ni vode. Bilo je strašno hladno. Ovo je bila veoma teška i zastrašujuća situacija. Bilo je toliko mračno oko nas, a smenjujući se, pokušavali smo da ostanemo budni. Uprkos okolnostima, pokušavamo da budemo pozitivni i nadamo se da ćemo uskoro dobiti pomoć - zaključila je Pilej.

Prisila Naido, koja putuje sa svojom 75-godišnjom majkom i 33-godišnjom ćerkom, zarobljena je na putu. Naido je dodala da je njihov poslednji obrok bio ručak u petak.

- Imamo malo vode i nekoliko grickalica. Imamo gorivo i samo jedan pokrivač. Izuzetno je hladno. Sneg je toliko gust da ne možemo ni da otvorimo vrata automobila. Jedva smo spavale prošle noći jer smo se plašili. Takođe, molili smo se da se putevi očiste do jutra kako bismo mogli da nastavimo put - rekla je Naido.

Jedan muškarac iz Verulama, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da su on i njegova grupa Rambhajan zaglavljeni kod Kjuris Posta.

- Skrenuli smo sa auto-put N3 jer su putevi bili loši i nismo mogli da nastavimo. Na putu smo ka Lenasiji sa našom grupom Rambhajan. Imali smo plan da sviramo. Ja sam u džipu. Trenutno pokušavamo da pronađemo novi put do odredišta. Mislim da vozimo uz R103. U vozilu je toplo, ali napolju je oko 5 stepeni - rekao je.

Prem Balram, šef Reakcione jedinice Južna Afrika, izjavio je da su od 4 ujutro primili veliki broj poziva od vozača koji su zaglavljeni:

- Pozivaoci su bili zabrinuti za dobrobit starijih i dece koja već oko 12 sati nemaju pristup hrani, vodi i lekovima, u temperaturama koje su ekstremno niske. Naš helikopter ne može da stigne do porodica jer je prizemljen zbog jake snežne padavine, magle, kiše i loše vidljivosti duž rute - naveo je.

U saopštenju Ministarstva za kooperativnu vlast i tradicionalna pitanja (Cogta) u KvaZulu-Natalu, navedeno je da je Provincijski centar za upravljanje katastrofama koordinisao višesektorske intervencije kako bi obezbedio pomoć i olakšao raščišćavanje puteva kada je to neophodno:

Kako su naveli, teške vremenske prilike dovele su do zatvaranja auto-puta N3 između Harismitha i Tugela Tula, kao i puta R617 između Kokstada i Underberga.

Apelovali su na stanovnike koji planiraju putovanje da odlože svoje planove zbog trenutnih opasnih uslova:

Za one koji su već na putu, molimo vas da izuzetno pazite i vozite sporije, jer su putevi postali opasno klizavi. Timovi za upravljanje katastrofama ulažu napore da dođu do zaglavljenih vozača i pruže potrebnu pomoć.

(Kurir)

BONUS VIDEO: PUSTOŠ POSLE POPLAVA U ČEŠKOJ: Prijavljeni prvi smrtni slučajevi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALEKSA AVRAMOVIĆ U CRVENOJ ZVEZDI? Oglasio se košarkaš, ovo je prava istina o prelasku u redove rivala