ZELENSKI OPTUŽIO "VOLSTRIT DŽORNAL" DA LAŽE: Naši gubici su mnogo manji

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

22. 09. 2024. u 18:22

VLADIMIR Zelenski je odbacio procenu "Volstrit džornala" o ukrajinskim žrtvama u sukobu sa Rusijom kao lažnu vest.

ЗЕЛЕНСКИ ОПТУЖИО ВОЛСТРИТ ЏОРНАЛ ДА ЛАЖЕ: Наши губици су много мањи

Foto: Profimedia

Pozivajući se na "poverljivu ukrajinsku procenu" koju je dobio od neimenovanih izvora upoznatih s tim pitanjem, američki list je objavio da je u sukobu do sada ubijeno oko 80.000 ukrajinskih vojnika, a ranjeno oko 400.000.

Na zahtev novinara da komentariše pisanje "Volstrit džornala", Zelenski je izjavio: "To je laž. Realna brojka je mnogo manja od objavljene. Značajno."

Iako Kijev ne daje redovne informacije o žrtvama, vojno osoblje je u više navrata priznavalo da Ukrajina trpi velike gubitke na bojnom polju, a posebno tokom katastrofalne letnje ofanzive 2023. i nedavnih borbi u Donbasu.

U februaru je Zelenski rekao da je za dve godine borbi ubijeno 31.000 ukrajinskih vojnika, ne pominjući broj ranjenih. "Vašington post" je u aprilu citirao neimenovanog ukrajinskog poslanika koji je rekao da je Zelenski "znatno umanjio" broj poginulih kako bi sačuvao moral usled loših rezultata ukrajinske mobilizacije.

Foto: Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

Kijev je od tada proširio zakone o mobilizaciji kako bi više muškaraca izveo na front.

Procena "Volstrit džornala" od 480.000 ubijenih i ranjenih okvirno se poklapa s ranijom procenom Moskve, koja je u aprilu izvestila da je Ukrajina izgubila oko pola miliona vojnika. Kijev je od tada izgubio više od 15.650 vojnika tokom invazije na Kursku oblast, koja je počela u avgustu, prema ruskom Ministarstvu odbrane.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je u junu rekao da su gubici na bojnom polju u odnosu "jedan na pet" u korist Rusije. On je ranije izjavio da je Zapad spreman da se "bori do poslednjeg Ukrajinca", koristeći Kijev kao oruđe u svom posredničkom ratu protiv Rusije.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

OSMANLIJE SU UČILE SRPSKI: Koje naše reči Turci i danas koriste

KADA se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

21. 09. 2024. u 19:21

Komentari (0)

HRVAT SVE PRIZNAO, I TO U KAMERU! Ovo je rekao o derbiju Zvezde i Partizana (VIDEO)