SUMRAK ITALIJE - TUČE U SRED DANA, PLJAČKE, PREBIJANJA NA JAVNOM MESTU: Italijani u strahu od nasilnika u velikim gradovima

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

22. 09. 2024. u 23:31

DVOJICA se tuku u parku usred grada, njih deset navija, teče krv niko ne reaguje, dvojica muškaraca napadnu prolaznika na ulici, prebiju, opljčkaju, okolni narod beži, vuku staricu pred vratima zgrade da otmu tašnu, snime kamere ali ko će naći nasilnike u džungli pljačkaša.

СУМРАК ИТАЛИЈЕ - ТУЧЕ У СРЕД ДАНА, ПЉАЧКЕ, ПРЕБИЈАЊА НА ЈАВНОМ МЕСТУ: Италијани у страху од насилника у великим градовима

Foto AP

Ta zastrašujuća slika u Italiji poprimila je tolike dimenzije da mnogi stariji stanovnici ne izlaze uveče u strahu od mogućih nevolja. Po broju prijavljenih kriminalnih dela prednjače: Milano (na 100.000 stanovnika 7.093), Rim (6.071), Firenca (6.053), od ukupnog broja prijava nasilja 15 posto pripada ovim gardovima, a slede ih Rimini i Torino, a Firenca sa ogromnim brojem turista nosi „crnu majicu“ sa 136 krađa na 1.000 stanovnika, što je porast za 56 procenata. 

Ko je taj svet nasilnika? Najviše je ilegalnih migranata koji spavaju po parkovima, ulicama, u ćoškovima a onda izlaze da nađu plen, tuku se i mešusobom zbog zauzimanja terena za prodaju droge, sukobi sa bandama iz konkurentskih zemalja.

Ima slučajeva da prebiju čoveka, čak ga i ne opljačkaju, kada uspe da ih zaustavi policija kao odgovor zašto ste počinili nasilje, čuje se  - „tako, iz zadovoljstva“.

U 2023. sabrano je ukupno 2.341.574 krivična dela nasilja, ranjavanja, pokušaja ubistava, ubistava, silovanja, broj se uvećao u 2023. za 3,8 procenata, ove godine očekuje se mnogo veći procenat povećanja nasilja. Najveći deo se, prema podacima Ministarstva Unutrašnjih poslova, odnosi na otimanje i pljačku, u porastu za 17 procenata.

U Italiji od ukupnog broja stanovnika 8 posto predstavljjaju registrovani stranci, a zatvorenika stranaca je 32 posto od ukupne zatvorske populacije, što je dokaz da je ogroman broj ilegalnih imigranata među onima koji počine krivična dela.

Zabrinjavajući je stepen porasta nasilja ne samo kod migranata već i među maloletnim Italijanima koji se zabavljaju prebijajući svoje vršnjake, bulizam, agresivnost u uzajmnim odnosima u ogromnom je porastu.

Krađa u stanovima posebno je poglavlje i ponajviše u periodu godišnjih odmora, razmere su za neverovati. Čitavi kvartovi su bili na meti lopova sa takvim novim načinima ulaska u stanove da policija ne uspeva da sledi njihovu maštu. Uvećanja ove godine su za 10,4 pocenta, iznuđivanje je poraslo za 27, a silovanje za 27,6 procenata. Izuzetno je povećan broj nasrtaja i nasilja u bolničkim hodnicima posebno u hitnoj pomoći, zdravstveno osoblje napušta posao u strahu pred takvim nasiljem.

Najnoviji slučaj kada ljudima „pukne film“ dogodio se u Vijaređu, osoba bez mesta stanovanja, ilegalno ušao u Italiju pre više godina, živeo od krađa i pljački, imao nalog suda za izručenje ali nikada nije izručen u zemju porekla, Tužinanin 47 godina, oteo je ženi tašnu iz kola preteći joj nožem, krenuo da beži, stigla ga je i udarila kolima, uzela tašnu, kada je pao još je tri puta prešla kolima preko njega zgnječivši ga uz vitrinu jedne radnje, umro je u bolnici.

U Italiji je u ovoj godini počinjeno 341 ubistvo, što je porast od 7,2 procenta, a nož je postao apsolutno oružje u takvim zločinima izvršenim na najsuroviji način i najčešće u krugu porodice ili od bivših životnih saputnika kao i iz osvete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POČINJE TENISKI USTANAK: Đoković je upozoravao, nisu slušali - Teniseri sada najavljuju štrajk