SEUL UPOZORAVA NA VOJNE AKCIJE SEVERNE KOREJE: Moguće vojne akcije ako Pjongjang nastavi da šalje balone pune smeća

Jovana Švedić

23. 09. 2024. u 08:52

JUŽNA Koreja je u ponedeljak upozorila na moguće vojne akcije ako Severna Koreja nastavi da pušta više balona sa smećem preko granice, što je retka direktna pretnja otkako je Pjongjang počeo da ih šalje u maju.

СЕУЛ УПОЗОРАВА НА ВОЈНЕ АКЦИЈЕ СЕВЕРНЕ КОРЕЈЕ: Могуће војне акције ако Пјонгјанг настави да шаље балоне пуне смећа

Foto: Tanjug/AP

Najnovija serija balona napunjenih smećem poremetila je rad na glavnom južnokorejskom međunarodnom aerodromu Inčeon u ponedeljak na više od 90 minuta i dolazi u trenutku kada su tenzije duž jako militarizovane granice sa Korejom porasle poslednjih meseci.

- Naša vojska će preduzeti oštre vojne mere ako baloni za smeće Severne Koreje ozbiljno ugroze bezbednost našeg naroda ili ako se smatra da su prešli granicu - navodi se u saopštenju u ponedeljak.

Južnokorejski zvaničnici su ranije rekli da će se strogo obračunati sa Severom ako se nanese bilo kakva šteta narodu, ali je neobično da zvaničnici govore o vojnom odgovoru na balone za otpatke.

Severna Koreja je od kraja maja poslala više od 5.500 balona punih smeća preko granice u znak besa zbog zajedničkih vojnih vežbi Južne Koreje sa SAD i drugih akcija na granici, za koje se Pjongjang dugo žalio da predstavljaju pretnju njegovom suverenitetu.

Baloni su bili smetnja za Seul i okolna područja, a neki su izazvali požare.

Međutim, Južna Koreja se uzdržala da ih obori iz straha od širenja mogućih štetnih materijala ili kolateralne štete u veoma naseljenim delovima glavnog grada.

Većina balona iz Severne Koreje do sada je sadržala predmete poput otpadnog papira, opušaka i delova cipela.

Tenzije duž granice, gde su dve zemlje postavile stotine hiljada vojnika, u porastu su.

Visoki južnokorejski zvaničnik upozorio je u julu da Severna Koreja možda razmatra nuklearnu probu bliže predsedničkim izborima u SAD.

Severna Koreja objavila je svoje prve fotografije postrojenja za atomske bombe ranije ovog meseca, na kojima se vidi lider Kim Džong Un kako obilazi fabriku u centru programa koji je decenijama bio razlog tenzija sa SAD.

(Blumberg)

BONUS VIDEO:

STOPAMA SEVERNE KOREJE: Lansiran prvi južnokorejski špijunski satelit u svemir

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HRVAT SVE PRIZNAO, I TO U KAMERU! Ovo je rekao o derbiju Zvezde i Partizana (VIDEO)