LIBANU PRETI SUDBINA GAZE? IDF naložio stanovnicima susedne zemlje da se evakuišu iz kuća na jugu zemlje

A.Vojinović

24. 09. 2024. u 06:00

POSTOJI potencijal za jaču eskalaciju na Bliskom istoku. Zabrinut sam da bi Liban mogao da se transformiše u drugu Gazu, što bi bila razorna tragedija za svet.

ЛИБАНУ ПРЕТИ СУДБИНА ГАЗЕ? ИДФ наложио становницима суседне земље да се евакуишу из кућа на југу земље

tanjug

Upozorio je ovo generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres, nakon što je izraelska vojska (IDF) objavila da produbljuje udare na libansku militantnu grupu Hezbolah. Guteres je u intervjuu za Si-En-En govoreći o sukobu između Izraela i palestinske grupe Hamas, koji traje već skoro punih godinu dana, ocenio da je "očigledno da nijedna strana ne želi prekid vatre".

- Sporazum o prekidu borbi koji je na stolu je sasvim razuman. Obe strane treba da budu u poziciji da ga prihvate. A do sada smo videli da kad god dođe do nekog novog razvoja nastaje neka nova komplikacija. I za mene je jasno da obe strane nisu zainteresovane za prekid vatre - istakao je Guteres.

Premijer Libana Nadžib Mikati pozvao je UN da izvrše pritisak na Izrael da zaustavi agresiju na njegovu zemlju. On je upozorio da Izrael planira da uništi libanska sela i gradove i zatražio podršku od Saveta bezbednosti UN i uticajnih zemalja. Optužio je Izrael da ima "destruktivni plan" i da vodi "rat istrebljenja" protiv Libana.

U poslednjim raketnima napadima IDF na južni Liban nastradale su najmanje 182 osobe, dok je povređeno više od 700. Hezbolah je, s druge strane, juče ispalio na desetine raketa ka severu Izraela, objavila je ta grupa, dodavši da su vojne baze i logistička skladišta gađani projektilima, kao odgovor na izraelske vazdušne napade u južnom Libanu.

Erdogan: Cilj da se rat proširi

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je juče da će novi izraelski napadi na Liban dovesti do toga da se rat proširi na čitav region. "Nedavni napadi na Liban i izjave Izraela su jasna manifestacija napora da se rat proširi na region", rekao je Erdogan, istakavši da mir u regionu ugrožava i, kako je naveo, genocid koji Izrael sprovodi po palestinskim zemljama, pogotovo u Pojasu Gaze. Erdogan je naglasio i da globalne institucije i organizacije nisu preduzele nikakve efikasne korake da okončaju "ugnjetavanje u Gazi ili spreče masakr koji sprovodi Izrael".

Zbog zaoštravanja situacije, izraelska vojska juče je putem tekstualnih i glasovnih poruka pozvala stanovnike južnog Libana da hitno napuste kuće i druge objekte u kojima Hezbolah skladišti oružje, i to do daljeg. Libanska vlada je, takođe, uvela nove mere, pa je naredila obustavu nastave u javnim i privatnim školama u različitim delovima zemlje zbog straha od eskalacije rata sa Izraelom. Naredba je stupila na snagu juče u provincijama Južni Liban, Nabatije, Beka, Baalbek-Hermel i u južnim predgrađima, saopštilo je ministarstvo obrazovanja.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant je građanima poručio da ostanu smireni u narednih nekoliko dana.

- Produbljujemo napade u Libanu, akcije će se nastaviti sve dok ne postignemo cilj i vratimo stanovnike sa severa bezbedno svojim kućama. U ovoj novoj fazi kada smo ušli u rat, naš uspeh zavisi i od odgovarajućeg ponašanja na domaćem frontu. Pred nama su dani kada će javnost morati da pokaže smirenost, disciplinu i potpunu poslušnost u pogledu direktiva Komande domaćeg fronta - poručio je Galant.

On je dodao da će razlika između uspeha i neuspeha zavisiti od, kako je istakao, ulaska građana u zaštićene prostorije i druge oblasti, u skladu sa instrukcijama koje će dobiti.

- To spasava živote - zaključio je ministar odbrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOĆ PRED DERBI: Visio na kolima Bake Praseta dok je vozio kroz centar BG-a - as Zvezde i sin fudbalske legende (VIDEO)