FORMULA MIRA ZELENSKOG: Rusija i saučesnici potkopavaju globalno jedinstvo, Moskva da snosi odgovornost

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

23. 09. 2024. u 23:45

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je danas da su nove destruktivne akcije Rusije i njenih saučesnika, još jedan pokušaj da se potkopa globalno jedinstvo i smanji delotvornost Povelje UN.

ФОРМУЛА МИРА ЗЕЛЕНСКОГ: Русија и саучесници поткопавају глобално јединство, Москва да сноси одговорност

Foto Tanjug/AP/Seth Wenig

-Ukrajina podržava međunarodne napore usmerene na očuvanje jedinstva, bezbednosti i striktno poštovanje Povelje UN. I svi vidite ko se uvek tome ne samo protivi, već i aktivno radi na potkopavanju globalnog jedinstva, naglasio je Zelenski tokom govora na Samitu budućnosti u Njujorku, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim rečima, ovog puta, tokom rada na "Paktu budućnosti", ista grupa od sedam saučesnika na čelu sa Rusijom "još jednom je delovala destruktivno, neprestano se suprotstavljajući bilo kakvim globalnim inicijativama.

-Radili smo na paktu za budućnost. Rusija je ponovo delovala destruktivno, protiv svih globalnih inicijativa koje štite delotvornost Povelje UN. Ova grupa se uvek tako ponašala. Ali sada pokušavamo da uradimo nešto dobro za svakoga, rekao je on.

S tim u vezi, predsednik Ukrajine je zahvalio Nemačkoj i Namibiji na zajedničkoj podršci budućem paktu, Zambiji i Švedskoj za pomoć u pregovorima u vezi sa Globalnim digitalnim dogovorom i Jamajci i Holandiji, koje su kopredsedavale međuvladinim procesom o Deklaraciji za buduće generacije.

-Veoma je važno da sada čujemo ujedinjeni glas Afrike – ova zajednička pozicija afričkih zemalja jača globalne napore. I iskreno se zahvaljujem svim zemljama koje su ponudile svoje korisne ideje za budućnost, rekao je Zelenski.

On je istakao da je svetu potrebna mirna budućnost i održivi razvoj.

-I to govorim kao predsednik Ukrajine, zemlje koja se protivi brutalnoj kolonijalnoj agresiji Rusije. I tačno znamo šta globalno jedinstvo može da postigne, naglasio je ukrajinski lider.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući mirovnim samitima, Ukrajina i njeni partneri pokušavaju da pobede destruktivnost Ruske Federacije i njenih saveznika.

-Sada se pripremamo za drugi mirovni samit, da sa našim partnerima delujemo dosledno, po "formuli mira". Radimo na bezbednosti, energetskoj bezbednosti. I da Rusija snosi odgovornost za svoj teror. U budućnosti ćemo će se osvrnuti na sve druge tačke "formule mira", posebno, pripremamo dokument da ga predstavimo na drugom samitu mira, naveo je predsednik Ukrajine.

Predviđeno je da na samitu koji je počeo u nedelju govore i šefovi delegacija iz gotovo svih zemalja sveta i predstavnici međunarodnih organizacija.

Generalna skupština UN usvojila je 22. septembra u Njujorku Pakt za budućnost, uprkos pokušaju Rusije da osujeti njegovo usvajanje, navodi ukrajinska agencija.

Pakt za budućnost sadrži listu namera zemalja da rešavaju globalne probleme, od vojnih sukoba i klimatskih promena do veštačke inteligencije i reformisanja UN i globalnih institucija.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE SUPRUGA LANETA JOVANOVIĆA? Borili se za potomstvo, izgubili bebu, a sada imaju tri sina od kojih je jedan Zvezdin fudbaler (FOTO)