"HARODS" ISTRAŽUJE AL FAJEDA: Lane preminuli 94.-godišnji milioner navodno seksualno napadao radnice

I. Stanojević

24. 09. 2024. u 18:01

ROBNA kuća Harods, saopštila je da je pokrenuta istraga o tome da li je neko od trenutno zaposlenih umešan u jednu od optužbi izrečenih na račun bivšeg vlasnika, preminulog prošle godine, Mohameda Al Fajeda(94). Jedna od nekadašnjih zaposlenih, rekla je za "Bi-Bi-Si" da je menadžer, koji i danas radi u ovoj robnoj kući, propustio da sprovede istragu kad se, svojevremeno, požalila "na Fajedovo neprikladno ponašanje".

ХАРОДС ИСТРАЖУЈЕ АЛ ФАЈЕДА: Лане преминули 94.-годишњи милионер наводно сексуално нападао раднице

Foto AP

Ona tvrdi da ju je "Fajed gurnuo uza zid i seksualno napao 2008. godine", kad je imala 22, kao i kad je otišla da se, posle napada, požali odgovornoj službi. Ističe, takođe, da je bila previše prepadnuta da bi detaljno opisala seksualni napad, ali se žalila na Fajedovo neprimereno ponašanje, uključujući činjenicu da joj je davao velike sume novca. Dodala je da "nema sumnje da su ljudi, prisutni na sastanku znali da ima seksualnih menata u njenoj pritužbi, kao i da jedan od tih ljudi još uvek radi u Harodsu na visokoj poziciji".

Kaže da se osećala se ugroženo i bila je primorana da potpiše dokument za koji veruje da je ugovor o tajnosti.

- Nije bilo šoka, empatije... a bilo je vrlo jasno da se neće dalje razgovarati o toj temi - rekla je ona i dodala da razmišlja o preduzimanju pravnih mera, s obzirom da, kako kaže, nije jedina žrtva, jer je "jedan od menadžera "Harodsa" birao mlade devojke za Fajeda i olakšavao njegovo predatorsko ponašanje prema njima".

Robna kuća je saopštila da je u toku interna istraga, kao i da je u direktnoj komunikaciji sa policijom. Fajed je ranije optužen za višestruka silovanja i seksualne napade, a tužbe potpisuje više žena koje su radile za njega, od kojih su mnoge do nedavno smatrale da nisu u stanju da prijave šta se dogodilo. Tvrdnje su iznele u dokumentarnom filmu "Bi-Bi-Si"-ja i podkastu "Al-Fajed: Predator u Harodsu".

Džejms Mekartur, koji je bio izvršni direktor, ističe da je "to bilo najneprijatnijih deset meseci".

- Iako je Fajedovo ponašanje često bilo odvratno na mnogo načina, a profesionalni odnosi sa njim su bili uglavnom nefunkcionalni, nisam bio svestan njegovog seksualnog zlostavljanja - da jesam, preduzeo bih nešto - poručio je Makartur u pisanoj izjavi.

Zgroženi

AKTUELNI vlasnici "Harodsa" su, kako kažu, potpuno zgroženi optužbama protiv Fajeda i tvrde da su pokušavali da reše potraživanja na najbrži mogući način otkako su, lane, nove informacije izašle na videlo. Istovremeno, oglasio se i bivši šef "Harodsa" koji je rekao da je bio svedok Fajedovog "odvratnog ponašanja, ali ne i seksualnog zlostavljanja", prenosi Gardijan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TADA JOJ JE LUPIO ŠAMAR: Rada Živković i Bata Živojinović su bili kumovi, ali su se zbog jedne situacije žustro posvađali