AMERIKA ČEKA ODLUKU PUTINA: Spremna da obnovi pregovore sa Rusijom o strateškom oružju

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 09. 2024. u 23:00

SAD su spremne da obnove pregovore sa Rusijom o novom Sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju (START) i čekaju odluku ruskog predsednika Vladimira Putina, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

АМЕРИКА ЧЕКА ОДЛУКУ ПУТИНА: Спремна да обнови преговоре са Русијом о стратешком оружју

Foto: Printscreen

-To zavisi od predsednika Putina. Sve dok Putin ne promeni svoj stav i pristup, neće biti nastavka pregovora o Sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju, rekao je Kirbi, odgovarajući na pitanje novinara Sputnjika na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku.

Kako je dodao, SAD i dalje smatraju Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju važnim sporazumom.

Međutim, po rečima Kirbija, Bajdenova administracija smatra da ruski lider nije zainteresovan za obnavljanje tih pregovora.

On je dodao da je Vašington jasno preneo Moskvi svoj stav u vezi spremnosti da obnove pregovore po pitanju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju.

Šef Komiteta ruske Dume za odbranu Andrej Kartapolov nakon toga je kazao da je Rusija spremna da razvija odnose i nastavi dijalog sa SAD o Sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju, ali pod obostrano prihvatljivim uslovima.

-Mogu da izjavljuju šta hoće, mi smo svoje uslove davno objavili, istakao je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije da bi Moskva mogla da unese izmene u svoju nuklearnu doktrinu u svetlu razmatranja mogućnosti snižavanja praga za primenu nuklearnog oružja. Prema njegovim rečima, razvijaju se nuklearne eksplozivne naprave ultramale snage, a u stručnim krugovima na Zapadu postoje ideje da bi takvo oružje moglo da se koristi i da u tome nema ničeg posebno strašnog.

Putin je 21. februara u obraćanju Federalnoj skupštini objavio da Rusija obustavlja učešće u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja, ali da ne izlazi iz njega. Putin je istakao da nuklearne arsenale nemaju samo SAD sa kojima je potpisan sporazum, nego i zemlje NATO-a poput Francuske i Velike Britanije.

Biro za kontrolu, verifikaciju i usklađenost američkog Stejt departmenta, saopštio je da su Sjedinjene Američke Države od 1. juna prestale da predaju informacije Rusiji o statusu i lokaciji svog strateškog naoružanja koje potpada pod Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START).

START je jedini rusko-američki režim kontrole nuklearnog naoružanja koji ističe 2026. godine. Moskva i Vašington su počeli da dogovaraju parametre budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali je dijalog prekinut nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POČINJE TENISKI USTANAK: Đoković je upozoravao, nisu slušali - Teniseri sada najavljuju štrajk