MSP UKRAJINE ODGOVORILO PREDSEDNIKU ČEŠKE: Privremena rešenja neće vratiti mir

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 09. 2024. u 23:10

MINISTARSTVO spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je danas, da je povlačenje "ruskih okupacionih trupa" sa suverene teritorije Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica jedna od obaveznih tačaka Formule mira predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

МСП УКРАЈИНЕ ОДГОВОРИЛО ПРЕДСЕДНИКУ ЧЕШКЕ: Привремена решења неће вратити мир

Foto Tanjug/AP

-Ne može biti polovičnih rešenja kada su u pitanju ljudski životi, sloboda, zajedničke vrednosti, pravda za ruske zločine, obnavljanje međunarodnog mira i bezbednosti. U tom kontekstu, privremena rešenja neće vratiti punopravni mir, već će samo odložiti rat, navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva, povodom izjave predsednika Češke Petra Pavela da "je malo verovatno da će Ukrajina vratiti već okupirane teritorije", prenosi Unian.

Ukrajinsko Ministarstvo pozvalo je na zajedničke napore za sprovođenje Formule mira "u interesu svih miroljubivih naroda koji poštuju Povelju UN i vrednost ljudskog života".

-Moramo zajedno da pojačamo pritisak na Rusiju kako bismo je naterali na pravedan mir, oslobođenje teritorija Ukrajine i poštovanje međunarodnog prava. Ovo je realan scenario koji smo u stanju da realizujemo zajedničkim snagama, navodi se u saopštenju.

Predsednik Češke je u intervjuu za Njujork tajms izjavio da ne veruje u mogućnost totalnog poraza Ukrajine, ali da će ta zemlja kao rezultat rata izgubiti teritorije.

-Ukrajina će morati da bude realna u pogledu izgleda da vrati teritorije koje su okupirali Rusi, naveo je Pavel.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ SE SUSREO SA ŠOLCOM I BERBOKOVOM: Predsednik na prijemu koji su organizovali nemački kancelar i predsednik Namibije