"OVO JE VEOMA SLOŽENA TEMA" Kremlj: Nema dijaloga o obnavljanju prehrambenog sporazuma

Novosti online

25. 09. 2024. u 12:42

TRENUTNO se ne vodi nikakav dijalog o obnavljanju prehrambenog sporazuma, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

ОВО ЈЕ ВЕОМА СЛОЖЕНА ТЕМА Кремљ: Нема дијалога о обнављању прехрамбеног споразума

Foto AP

- U ovom trenutku nema dijaloga o ovom pitanju. Već postoji određeno iskustvo u nesprovođenju prehrambenog sporazuma, mi prvenstveno polazimo od tog iskustva, i u svakom slučaju, ovo je veoma složena tema koja zavisi od ogromnog broja faktora - rekao je Peskov, odgovarajući na pitanje da li u Kremlju smatraju da je moguća obnova prehrambenog sporazuma, nakon što je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan na sastanku sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim izjavio da će Ankara preduzeti napore za obnavljanje ovog sporazuma i prekid vatre u Ukrajini.

Portparol je, takođe, nazvao fatalnom greškom stav Zelenskog o „prisiljavanju Rusije na mir“, napominjući da će ova zabluda neizbežno imati posledice po Kijev.

- Sa mog stanovišta, ova pozicija je fatalna greška. Fatalna greška, sistemska greška, najdublja zabluda koja će, naravno, neizbežno imati posledice po režim u Kijevu - ocenio je Peskov.

Ranije je Zelenski obraćajući se novinarima izjavio da ima pripremljen „plan pobede“ Ukrajine. Među četiri glavna pravca, prema njegovim rečima su: „moćan paket primoravanja Rusije da se rat okonča diplomatskim putem“. Kijev se sprema da u toku ovog meseca predstavi plan Bajdenu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će Rusija nastaviti specijalnu operaciju i dostići postavljene ciljeve.

Zelenski je tokom govora na sednici Saveta bezbednosti UN kritikovao one „u svetu“ koji „žele da razgovaraju“ sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o rešavanju sukoba. U svom govoru, Zelenski se ponovo založio za korišćenje njegove „formule mira“ za rešavanje sukoba. On je takođe pozvao na „pripremu drugog mirovnog samita“ o Ukrajini kako bi se okončao sukob sa Rusijom, ali nije precizirao o čemu će se na njemu razgovarati. Zelenski je takođe pozvao Kinu, Brazil, zemlje Azije, Latinske Amerike, SAD i druge da učestvuju u procesu rešavanja sukoba.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BIO JE U BOLOVIMA: Kako je izgledalo snimanje Lauševog poslednjeg filma? (VIDEO)