VELIKO UPOZORENJE IZ EVROPE: Oružani sukob preti da eskalira u regionalni rat

Novosti online

25. 09. 2024. u 19:30

MAĐARSKI ministar spoljnih poslova Peter Sijarto pozvao je danas zemlje na Bliskom istoku da "budu trezvene" kako bi se sprečilo da oružani sukob u regionu eskalira u regionalni rat.

ВЕЛИКО УПОЗОРЕЊЕ ИЗ ЕВРОПЕ: Оружани сукоб прети да ескалира у регионални рат

Foto: Profimedia/Ilustracija


Sijarto je rekao u Njujorku, nakon razgovora sa svojim libanskim i palestinskim kolegama, da Mađarska smatra da je ključno da se svaka zemlja u regionu Bliskog istoka ponaša odgovorno i da se regionalni rat mora sprečiti, saopštilo je mađarsko ministarstvo spoljnih poslova.

- Narod Libana nije kriv za ono što se dešava na Bliskom istoku, kao ni za raketne udare Hezbolaha na Izrael - naveo je Sijarto, prenela je agencija MTI.

On je rekao da je mađarska vlada u bliskom kontaktu sa liderima libanske hrišćanske zajednice i da im je poslala medicinsku pomoć.

Sijarto je podsetio da je Bliski istok zahvaćen "tragičnim sukobom" od kada je Hamas izvršio teroristički napad na jug Izraela 7. oktobra prošle godine, napominjući da je stav Mađarske jasan, a to je da je važno da se spreči ponavljanje takvog terorističkog napada, da zahteva bezuslovno oslobađanje talaca koje drži Hamas, kao i da upozorava da je izuzetno opasno da se sukob proširi na ceo region.

Upozorio je da će, ukoliko Liban uđe u rat, biti "veoma teško zaustaviti sukob na libanskim granicama".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

BIO JE U BOLOVIMA: Kako je izgledalo snimanje Lauševog poslednjeg filma? (VIDEO)