SVE OČI UPRTE U BELU KUĆU: Šta znamo o "planu pobede" koji Zelenski predstavlja Bajdenu?

Novosti online

26. 09. 2024. u 20:19

OČEKUJE se da će ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predstaviti plan pobede svom američkom kolegi Džou Bajdenu u Beloj kući 26. septembra, što je potencijalno ključni trenutak u dugotrajnoj sagi o podršci Vašingtona Ukrajini, piše "Kijev indipendent".

СВЕ ОЧИ УПРТЕ У БЕЛУ КУЋУ: Шта знамо о плану победе који Зеленски представља Бајдену?

FOTO: Tanjug/AP

Zelenski, koji ove nedelje boravi u poseti SAD, rekao je da je plan osmišljen da primora ruskog predsednika Vladimira Putina na pravičan mirovni sporazum tako što će povećati vatrenu moć Ukrajine i dati joj prednost dve i po godine nakon pune invazije Rusije.

Zelenski nije javno precizirao kako će to postići. Evo šta znamo do sada.

Vreme sporazuma

Najava da Kijev priprema plan pobede stigla je kada je Ukrajina dobila zamah nakon iznenadnog upada u rusku Kursku oblast. Operacija koja je u toku, prva je značajna invazija na rusku teritoriju od Drugog svetskog rata i bila je značajan udarac za Kremlj i Putina.

Razotkrila je nemogućnost Rusije da odbrani sopstvenu teritoriju i dovela u pitanje Putinove takozvane „crvene linije“ koje imaju za cilj da odvrate zapadne saveznike Ukrajine od povećanja isporuke oružja. To je takođe pokazalo ukrajinskim pobornicima da Kijev još uvek može da preuzme inicijativu na bojnom polju.

Osim zamaha u operaciji Kursk, događaji u SAD bi takođe mogli biti veliki faktor u nastojanju Kijeva da predstavi plan — novembarski predsednički izbori u SAD koji bi mogli vratiti bivšeg predsednika Donalda Trampa u Belu kuću mogli bi ugroziti podršku SAD Ukrajini.

Sadržaj

Fini detalji plana tek treba da budu objavljeni. Očekuje se da će se baviti vojnim, političkim, diplomatskim i ekonomskim strategijama.

Izvor blizak Zelenskom rekao je prošle nedelje  da on ima za cilj „stvoriti takve uslove i takvu atmosferu da Rusija više neće moći da ignoriše formulu mira i mirovni samit“.

Foto: Profimedia

Ali neki elementi su otkriveni. Šef predsedničke kancelarije Andrij Jermak ranije ove nedelje rekao je da je poziv za ulazak u NATO deo plana.

Prema informacijama do kojih je "Kijev indipendent" došao 22. septembra, Ukrajina će tražiti članstvo u NATO-u u roku od nekoliko meseci, a ne godina.

Govoreći na Savetu za spoljne odnose u Njujorku, Jermak je takođe rekao da plan pobede u pet tačaka uključuje i diplomatsku i vojnu komponentu.

- Takođe sam pozvao naše partnere da ignorišu ruske pretnje eskalacijom - rekao je on.

Jedan element koji će sigurno biti u planu je odobrenje SAD i drugih saveznika Ukrajini da koristi oružje dugog dometa, uključujući rakete koje je obezbedio Zapad, za gađanje vojnih lokacija duboko u Rusiji.

Kijev se dugo zalagao za ukidanje ograničenja, jer bi to omogućilo Ukrajini da uništi aerodrome sa kojih poleću ruski avioni za napad na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, kao i da degradira rusku protivvazdušnu odbranu.

Foto: Profimedia

A znamo i jednu stvar koja neće biti u planu – delimični prekid vatre.

Nakon što su nemački mediji sugerisali drugačije, Zelenski je lično opovrgnuo tu tvrdnju.

- Ne postoji i ne može biti alternative miru, nema zamrzavanja rata ili bilo kakvih drugih manipulacija koje će jednostavno pomeriti rusku agresiju u drugu fazu“, rekao je Zelenski u svom večernjem obraćanju 18. septembra.

Kako se sporazum kotira do sada?

Prvi izveštaji nisu previše pozitivni.

Bela kuća je zabrinuta što planu Zelenskog nedostaje jasna strategija za pobedu protiv Rusije, objavio je 25. septembra Volstrit džurnal (VSJ), pozivajući se na američke i evropske zvaničnike.

Neki zvaničnici upoznati sa obrisima plana rekli su da se on previše fokusira na traženje više oružja i ukidanje ograničenja za raketne udare dugog dometa.

Foto AP

- Nisam impresioniran, tu nema mnogo novog - rekao je jedan visoki zvaničnik za VSJ.

Zvaničnici Bele kuće zabrinuti su da plan Zelenskog ne nudi jasne korake koje bi Bajden mogao da podrži u preostala četiri meseca na funkciji, izvestio je VSJ.

Američki i evropski zvaničnici rekli su za VSJ da su delovi plana i dalje nedovoljno razvijeni i da su zahtevi koji se odnose na oružje najkonkretniji i najdetaljniji.

Šta se dešava ako Bajden odbije plan?

- To je užasna pomisao - rekao je Zelenski kada mu je ovo pitanje postavljeno u intervjuu objavljenom 22. septembra.

- To bi značilo da Bajden ne želi da okonča rat na bilo koji način koji Rusiji negira pobedu - rekao je on.

- I završili bismo sa veoma dugim ratom — nemogućom, iscrpljujućom situacijom koja bi ubila ogroman broj ljudi. Ne mogu da krivim Bajdena za bilo šta - dodao je Zelenski.

(Kijev indipendent)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TAKVI LJUDI SU RETKI: Ceca pozajmila pare Đorđu Davidu posle saobraćajne nesreće u Severnoj Makedoniji