BAJDEN NA SASTANKU SA ZELENSKIM: Rusija neće pobediti, bićemo uz vas sve vreme

Tanjug

26. 09. 2024. u 22:22

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden rekao je danas na sastanku sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, u Beloj kući, da "Rusija neće pobediti".

БАЈДЕН НА САСТАНКУ СА ЗЕЛЕНСКИМ: Русија неће победити, бићемо уз вас све време

Foto: Tanjug/AP

- Ukrajina će pobediti i bićemo uz vas sve vreme - rekao je Bajden u obraćanju Zelenskom, prenosi Glas Amerike.

On je prethodno najavio više od osam milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, da bi toj zemlji pomogao u odbrani protiv ruske invazije. Pomoć obuhvata prvu isporuku precizno navođenih kliznih bombi dometa do 130 kilometara, raketne sisteme "Patriot", kao i municiju vazduh-zemlja.

- Stavljamo do znanja da smo uz Ukrajinu sada i u budućnosti - rekao je Bajden na sastanku sa ukrajinski predsednikom.

Dodao je da će SAD nastaviti da pomažu Ukrajini da ojača poziciju na ratištu i da je naložio Pentagonu da rasporedi sav preostali novac za vojnu pomoć do kraja njegovog mandata u januaru.

- Sjedinjene Države su okupljale svet da podrži ukrajinski narod u odbrani slobode od ruske agresije, a glavni prioritet moje administracije je bio da pružim Ukrajini podršku koja joj je potrebna da pobedi - naveo je Bajden u saopštenju.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je agenciji Rojters da Bajden neće dati saglasnost Vašingtona u vezi sa upotrebom američkih projektila za napad na mete koje se nalaze dublje na ruskoj teritoriji.

Zelenski je zahvalio na pomoći američkoj administraciji - rekavši da obuhvata važne odbrambene resurse. "Iskoristićemo pomoć da postignemo zajednički cilj: pobedu Ukrajine, pravedan i trajni mir i transatlantsku bezbednost", rekao je Zelenski na društvenoj mreži Iks.

Zelenski bi tokom susreta sa Bajdenom u Beloj kući trebalo da predstavi svoj plan za pobedu protiv Rusije. Pre razgovora sa američkim predsednikom, ukrajinski državnik se sastao sa članovima Kongresa.

Proveo je više od sat vremena sa dvadesetak kongresmena iz redova republikanaca i demokrata, a imao je sastanak u Predstavničkom domu. Senator Dik Durbin izjavio je da je Zelenski predstavio plan za pobedu na Rusijom senatorima.

- Plan je prilično osnovan, Ukrajincima je potrebna podrška za napredovanje, to zahteva vojnu opremu i zalihe - rekao je član Kongresa iz redova Demokratske stranke.

Ukrajinski predsednik je krajem 2022. najavio mirovni plan u deset tačaka za okončanje rata utemeljen na Povelji UN i međunarodnog prava, koji je Moskva odbacila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

TAKVI LJUDI SU RETKI: Ceca pozajmila pare Đorđu Davidu posle saobraćajne nesreće u Severnoj Makedoniji