AMERIKANCI O BORBI F-35 I SU-57: Naš bi oborio ruski pre nego što bi znali šta ih je snašlo (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

28. 09. 2024. u 22:37

LOVCI F-35 Lajting 2 i ruski Suhoj Su-57 su oba stelt lovci pete generacije, ali se značajno razlikuju u pogledu sposobnosti i posebno nivoa proizvodnje, tvrde američki izvori.

АМЕРИКАНЦИ О БОРБИ Ф-35 И СУ-57: Наш би оборио руски пре него што би знали шта их је снашло (ВИДЕО)

Foto: EPA

-Naš F-35 je zaista impresivan. Nedavno je F-35 dostigao neverovatnu prekretnicu od 1.000 aviona u službi različitih oružanih snaga.

Sa druge strane, iako je lovac Su-57 prvi ruski stelt avion i predstavlja je tehnološki skok za Moskvu, avion je proizveden u ograničenim količinama zbog problema u proizvodnji, posebno sa motorima, ali i zbog sankcija.

S obzirom na to da su ruski resursi usmereni na sukob u Ukrajini, proširenje proizvodnje Su-57 danas izgleda malo verovatno.

Kada su SAD prvi put ušle u službu sa F-22 Raptor pre više od 25 godina, platforma je bila jedini avion pete generacije na svetu. Američka nadmoć u vazduhu ostala je bez premca dugi niz godina, dok su druge zemlje pokušavale da razviju sopstvene protivmere pete generacije.

Danas Rusija i Kina imaju svoje napredne avione, Su-57 i Čengdu J-20. Iako se J-20 smatra strašnim protivnikom za F-35 Lightning II, sa druge strane Su-57 se smatra inferiornim, tvrde Amerikanci.

U borbi F-35 bi oborio Su-57, a da Rusi nisu shvatili šta ih je pogodilo

Maja Karlin se u Izraelu i SAD smatra ekspertom i analitičarom u oblasti odbrane i publicista je u nekoliko izraelskih časopisa, kao i u američkom National Interest-u (i povremeno za Njuzvik), gde potpisuje površni tekst o poređenju F-35 i Su-57 koji prenosimo.

Podseća da je ruski Su-57 prvobitno zamišljen tokom Hladnog rata, kada je SSSR prvi pokušao da razvije borbeni avion sledeće generacije. Program I-90 je kreiran za razvoj naslednika MiG-29 i Su-27.

Međutim, nakon raspada Sovjetskog Saveza, projekat je odložen dugi niz godina. Prvi ruski avion pete generacije ušao je u upotrebu tek 2020. godine, naglašava Maja i napominje da se prvi prototip srušio.

Rusi su se više puta hvalili da je Su-57 sposoban da gađa i uništava širok spektar kopnenih, vazdušnih i morskih ciljeva.

Bez obzira na stvarne mogućnosti Su-57, oni predstavljaju premalo da bi bili ozbiljna pretnja za SAD i F-35, smatra Maja.

Dodaje da uprkos tvrdnji Rusije da je Su-57 najsposobniji avion pete generacije, Su-57 bi imao velikih poteškoća protiv F-35 u međusobnom sukobu.

Navedeni izvor navodi da, međutim, u slučaju sukoba, iako Su-57 ima veću brzinu od F-35, daleko naprednija stelt tehnologija F-35 bi omogućila američkom avionu da otkrije i gađa metu pre nego što bude primećen od strane Rusa.

Drugim rečima, Rusi bi bili oboreni pre nego što shvate šta ih je pogodilo, smatra gospođa Karlin.

Izgleda da je Su-57 osuđen da ostane avion proizveden u malom broju. Kako Rusija nastavlja da fokusira svoje resurse na svoju tekući sukob u Ukrajini, malo je verovatna bilo kakva dalja alokacija sredstava za proizvodnju više lovaca Su-57, smatraju iz američkog Nacionalnog Interesa.

-Zbog problema u proizvodnji i zapadnih sankcija koje utiču na tehnološku sposobnost vojne opreme, naglo povećanje proizvodnje Su-57 je gotovo nemoguće, dodaje Karlin.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?