RASTE NAPETOST NA BLISKOM ISTOKU: Prvi put izvršen udar u centru Bejruta, ubijen šef Hamasa za Liban

SITUACIJA na Bliskom istoku dovedena je do usijanja.

РАСТЕ НАПЕТОСТ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Први пут извршен удар у центру Бејрута, убијен шеф Хамаса за Либан

Tanjug

U noći između nedelje i ponedeljka u vazdušnom napadu ubijen je šef Hamasa za Liban Fateh Šarif Abu al Amin, saopštila je ova organizacija. Do napada je došlo u trenutku dok se u Bejrutu nalazio francuski šef diplomatije Žan Noel Baro, koji je veče pre toga doputovao u glavni grad Libana s ciljem da doprinese smirivanju situacije.

Prvi put od početka sukoba 7. oktobra prošle godine, Izrael je izvršio napad u srcu Bejruta. Izuzetno preciznim udarom drona, potpuno je uništen četvrti sprat jedne stambene zgrade, koja se nalazi samo dva i po kilometra od francuske ambasade.

Cilj su bili članovi Narodnog fronta za oslobođenje Palestine, organizacije koja pruža podršku Hezbolahu i koju Izrael i EU smatraju terorističkom. Među četvoro poginulih, nalazi se jedan član političkog biroa ove organizacije, kao i visoki vojni dužnosnik.

Foto: Profimedia

Zgrada kao da je prepolovljena, a samo stubovi drže gornje spratove. Kroz otvore uništenog stana zlokobno su visile zavese i dušek. Očevici kažu da je bilo 45 minuta iza ponoći kada je došlo do strahovite eksplozije. Delovi tela i krv su bili na sve strane, dok su krš i prašina zasuli ulicu. Ljudi su u panici istrčali iz okolnih zgrada u kojima je bilo i dece. Nastali su vika i panika. 

Građani Bejruta su uznemireni. Mnogi su pobegli. Izraelska vojska je potvrdila da je takođe jutros pogodila desetinu ciljeva Hezbolaha u Libanu.  

- Našim neprijateljima poručujemo: znajte da smo jaki i odlučni. Našim saveznicima upućujemo poruku: znajte da je naš rat i vaš - istakao je izraelski ministar odbrane Joav Galant.

Istovremeno, izraelski tenkovi i borbena vozila se gomilaju na granici s Libanom, što se dovodi u vezu s mogućom kopnenom invazijom. Svi se pitaju dokle je zvanični Tel Aviv spreman da ide. Izraelske vlasti su poručile svojim vojnicima da budu spremni.

Foto: Profimedia

- Ko god nas udari, uzvratićemo. Nema mesta u Iranu ili na Bliskom istoku do koje duga ruka Izraela ne može da stigne. Odlučni smo u tome da nastavimo udare na naše neprijatelje, da vratimo naše građane i sve naše taoce svojim kućama – izjavio je izraelski premijer Benjamin Netinijahu.

Procenjuje se da je sa severa Izreala, zbog vazdušnih udara Hezbolaha iz pravca Libana, u unutrašnjost zemlje evakuisano oko 70.000 ljudi. S druge strane, gomila se milion izbeglica u Libanu, zbog čega je Francuska i poslala svog šefa diplomatije da donese humanitarnu pomoć, ali i da pruži preko potrebnu političku podršku svom bivšem protektoratu.

U susret godišnjici početka napada Hamasa na Izrael, situacija je sve napetija. Galant je poručio da eliminacija Nasralaha nije poslednja etapa. Da ništa nije gotovo, govori i druga strana. Broj dva Hezbolaha, generalni sekretar ove organizacije Naim Kasem, oglasio se prvi put posle ubistva šefa Hezbolaha i poručio da će njegov pokret nastaviti da se bori protiv Izraela u znak podršku Hamasu u Gazi.

Foto: Profimedia

- Naše snage otpora su spremne da se susretnu s neprijateljem – upozorio je Kasem u slučaju da Izrael pokrene kopnenu invaziju na Liban.

Istvoremeno je naglasio da će Hezbolah izabrati naslednika ubijenog šefa Hasana Nasralaha "prvom prilikom". Najviše se govori o Nasralahovom daljem rođaku Hašemu Safiedinu, a ističe se da će odluka o tome biti doneta u Teheranu.

Jedan od blagih znakova koji bi mogao da ide u korist sprečavanju daljeg širenja zapaljivog sukoba u regionu mogla bi s druge strane da bude najava Irana da neće poslati borce da se na kopnu sukobe s Izraelom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NAŠ GLUMAC O NESTANKU ĆERKE: Ko zna kako bi se završilo - devojčica joj je odvukla pažnju pre mog dolaska