HRVATSKI "ŠAMAR" KIJEVU: Milanović odbio da šalje hrvatske vojnike u "misiju podrške Ukrajini"

Tanjug

01. 10. 2024. u 17:15

PREDSEDNIK Hrvatske Zoran Milanović saopštio je danas da se protivi učešću pripadnika Oružanih snaga Hrvatske u misiji podrške Ukrajini i da za to na predlog Vlade nije dao prethodnu saglasnost, a ako Vlada bude insistirala o tome će odlučivati parlament dvotrećinskom većinom.

ХРВАТСКИ ШАМАР КИЈЕВУ: Милановић одбио да шаље хрватске војнике у мисију подршке Украјини

Foto: EPA/FILIP SINGER

U video-obraćanju Milanović je rekao Hrvatska na rat u Ukrajini ni na koji način ne može bitno da utiče, niti ga može zaustaviti, ali napominje da promišljenom i odgovornom politikom državnih vlasti može sprečiti širenje rata prema hrvatskim granicama i obezbediti mir i bezbednost svim hrvatskim građanima.

- Zato sam odbio da dam prethodnu saglasnost na odluku o učešću Hrvatske vojske u misiji podrške Ukrajini. Dok sam ja predsednik neću dopustiti učešće vojnika u takvim aktivnostima jer to nije nacionalni interes Hrvatske i potencijalno ugrožava sve njene ljude - rekao je Milanović.

U saopštenju iz Kabineta hrvatskog predsednika navodi se da je Vlada, putem potpredsednika Vlade i ministra odbrane, zatražila od predsednika Republike Hrvatske i vrhovnog komandanta Oružanih snaga prethodnu saglasnost na predloge odluka o učešću pripadnika OSRH u misijama, operacijama i aktivnostima NATO-a, Evropske unije i Ujedinjenih nacija.

Pozivajući se na hrvatski Ustav, navodi se da sve predložene odluke donosi Hrvatski sabor i to većinom glasova svih zastupnika ako predsednik Republike za odluke da prethodnu saglasnost.

- Ako predsednik Republike uskrati saglasnost, Hrvatski sabor može takve odluke doneti samo dvotrećinskom većinom svih poslanika - navodi se u saopštenju i ukazuje da je Milanović prethodnu saglasnost da za 12 od ukupno 13 odluka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NOVA PRILIKA ZA MLADE U NIS-U: Peta sezona programa „NIS ENERGY”