"BLISKI ISTOK IDE KA VELIKOM RATU, A SAVET BEZBEDNOSTI BESPOMOĆNO GLEDA": Nebenzja upozorava - Izrael sve rešava silom, a SAD ih podržavaju

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

02. 10. 2024. u 17:51

REGION Bliskog istoka ide ka novom velikom ratu, dok Savet bezbednosti UN samo bespomoćno gleda, izjavio je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja.

БЛИСКИ ИСТОК ИДЕ КА ВЕЛИКОМ РАТУ, А САВЕТ БЕЗБЕДНОСТИ БЕСПОМОЋНО ГЛЕДА: Небензја упозорава - Израел све решава силом, а САД их подржавају

Foto: Printskrin

On je na sednici Saveta bezbednosti naglasio da se brutalna kampanja u Gazi nastavlja, uprkos pozivima međunarodne zajednice da se prekinu sukobi.

Prema njegovim rečima, Izrael sve rešava silom, a saučesnik SAD ih podržavaju u tome.

Osvrnuvši se na brojne kritike koje su članice Saveta uputile Iranu, Nebenzja je podsetio da se Teheran, nakon nekoliko meseci izuzetne suzdržanosti, uključio u sukob nakon što je Izrael počinio niz političkih ubistava, uključujući ubistvo lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha i šefa političkog biroa Hamasa Ismaila Hanijea, kada je u te svrhe gađano i srušeno nekoliko stambenih blokova.

Prema njegovim rečima, Izrael snosi punu odgovornost za eskalaciju koja se dogodila nakon tih napada.

- Savet bezbednosti najviše govori o napadu Irana na Izrael. Sve stoji u vakuumu, kao da se ništa nije desilo u Gazi, Libanu i Jemenu. Postupci Izraela doveli su već do nekoliko hiljada civilnih žrtava. Pozivamo Izrael da smesta povuče vojsku iz Libana i obustavi napade u Pojasu Gaze - istakao je Nebenzja.

On je napomenuo da Rusija zahteva sprovođenje Rezolucije 1701 Savjeta bezbednosti UN, prema kojoj je Izrael obavezan da povuče vojsku iz Libana, a Liban da se povuče na svoju teritoriju.

- Svi smo odgovorni da uložimo diplomatske napore za pronalaženje rešenja. Da je većina članica Saveta bezbednosti UN ranije preduzela nešto, ne bi se mnogo toga desilo, a Izrael ne bi vršio ovakve napade da nema podršku SAD - naglasio je Nebenzja.

Komentarišući izjave iz Vašingtona o tome da Amerika posreduje u pronalaženju rešenja za sukobe na Bliskom istoku, Nebenzja je istakao da Rusija ima utisak da Vašington sam sa sobom vodi posredničke pregovore.

On je napomenuo da SAD snabdevaju Izrael oružjem uprkos ubijanju velikog broja palestinskih civila.

- Izrael ignoriše mišljenje javnosti u svojoj zemlji. Postaje jasno da je plan Izraela da po svaku cenu izazove sukob SAD i Irana. Takav sukob može da donese nezamisliv nivo eskalacije i u interesu svih je da se to spreči. Nadamo se da će SAD shvatiti svoju odgovornost u svemu ovome - naveo je Nebenzja.

On je pozvao da se upotrebe sva sredstva koja Savet ima na raspolaganju za zaustavljaljnjnje sukoba i sprovođenje Rezolucije 1701.

Komentarišući izjavu izraelskog ministra spoljnih poslova Izraela Kaca da je proglasio generalnog sekretara UN Antonija Guteresa nepoželjnom osobom, Nebenzja je naglasio da su takve vesti "šamar svima".

- Pozivam da se reaguje na takvu nečuvenu odluku - dodao je Nebenzja.

(Srna)

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NIJE PROBLEM KAD MLADI IGRAČI POGREŠE, PROBLEM JE KAD TO URADE ISKUSNI! Vladan Milojević nakon poraza Zvezde od Intera u Ligi šampiona