POJAS GAZE BEZ VODE I KANALIZACIJE: Preko 85 odsto vodovodnih i kanalizacionih objekata u uništeno u izraelskim napadima

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

03. 10. 2024. u 22:38

PALESTINSKA uprava za vode saopštila je danas da su sektori vodosnabdevanja i kanalizacije u Pojasu Gaze pretrpeli značajnu štetu u poslednjih gotovo godinu dana izraelskih napada na enklavu, pri čemu je preko 85 odsto vodovodnih i kanalizacionih objekata potpuno ili delimično prestalo sa radom zbog uništenja vitalne infrastrukture.

ПОЈАС ГАЗЕ БЕЗ ВОДЕ И КАНАЛИЗАЦИЈЕ: Преко 85 одсто водоводних и канализационих објеката у уништено у израелским нападима

Foto Tanjug/AP

Mnogim osnovnim objektima potrebna je sveobuhvatna rehabilitacija, uključujući postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, postrojenja za desalinizaciju, pumpne stanice, bunare, rezervoare za vodu i glavne transportne linije, rekao je v.d. Uprave za vode Zijad Fukaha, a prenosi Vafa.

On je istakao da su tekuća isključenja električne energije pogoršala stanje u sektoru voda, zajedno sa ozbiljnom nestašicom goriva neophodnog za rad rezervnih generatora za vodovodne objekte.

-Zaustavljanje isporuke delova za održavanje i osnovnih materijala, zajedno sa značajnim uništenjem infrastrukture, dodatno je zakomplikovalo napore da se obezbedi neophodna koordinacija za bezbednost osoblja i opreme na radnim mestima, rekao je Fukaha.

Dodao je da su u poslednjim napadima Izraela pogođena sva tri izvora vode u Gazi, ocenjujući da je proizvodnja iz tih izvora smanjena na otprilike 30 do 35 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Podzemne vode, koje potiču iz 300 bunara širom regiona, obično su davale oko 262.000 kubnih metara dnevno, ali mnogi od ovih bunara su pretrpeli velika oštećenja, pri čemu trenutna proizvodnja iznosi oko 93.000 kubnih metara dnevno zbog tekućih intervencija, navodi Vafa.

Pored toga, pogođena su i postrojenja za desalinizaciju, a postrojenje u Severnoj Gazi, koje ima kapacitet od 10.000 kubnih metara dnevno, potpuno je van pogona.

Vafa dodaje da fabrike vode u centralnoj i južnoj Gazi, kapaciteta 5.500, odnosno 20.000 kubnih metara dnevno, trenutno funkcionišu sa smanjenim kapacitetomi da ukupno proizvode oko 5.000 kubnih metara dnevno.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NA TO SAM NAJPONOSNIJI: Andrija Milošević o kultnoj seriji zbog koje ga publika obožava (VIDEO)