uživoRAT NA BLISKOM ISTOKU: Bajden najavio da su zemlje G7 spremne da sankcionišu Iran, ubijen vođa oružanog krila Hamasa (FOTO/VIDEO)

Novosti online

05. 10. 2024. u 08:39 >> 11:09

SUKOB na Bliskom istoku se zahuktava, okolina glavnog grada Libana pogođena je od strane izraelskih bombi, dok se u novom saopštenju navodi da je likvidiran još jedan od lidera Hezbolaha.

РАТ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Бајден најавио да су земље Г7 спремне да санкционишу Иран, убијен вођа оружаног крила Хамаса (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Američki predsednik Džozef Bajden tvrdi da nijedna administracija nije pomogla Izraelu više od njega 

- Američki predsednik Džo Bajden rekao je u petak da Izrael još nije odlučio kako će odgovoriti na napad iranskih balističkih raketa, ali je sugerisao da bi trebalo da se uzdrži od napada na iranska naftna postrojenja - prenosi Tajms of Izsrael.

- Da sam na njihovom mestu, razmišljao bih o drugim alternativama osim udara na naftna polja - rekao je Bajden tokom retkog pojavljivanja na dnevnom brifingu za štampu u Beloj kući.

Ranije ove nedelje, Bajden je rekao da se protivi da Izrael gađa i iranska nuklearna mesta.

Najnovija Bajdenova izjava usledila je dan nakon što je rekao da je ideja o izraelskom napadu na iranska naftna nalazišta „u diskusiji“, uzrokujući skok cena nafte usred straha od iznenadnog šoka globalne ponude.

Foto: AP Photo/Evan Vucci, Pool

 

- Mislim da bi to ipak bilo malo - rekao je tada Bajden, dodajući da će Izrael na kraju doneti sopstvene odluke o tome kako da odgovori na masovni raketni napad Irana.

Nekoliko sati kasnije, rekao je ''Znam da ne pregovaram u javnosti'' na pitanje da li je pozvao Izrael da ne napada iransku naftnu infrastrukturu.

Uprkos Bajdenovim komentarima, u izveštajima jevrejskih medija navodi se da je odgovor Izraela blisko koordinisan između Vašingtona i Jerusalima.

U međuvremenu, bivši predsednik SAD Donald Tramp rekao je da veruje da bi Izrael trebalo da udari iranska nuklearna postrojenja kao odgovor na nedavnu raketnu baraž Islamske Republike.

Bivši predsednik, govoreći na predizbornom događaju u Severnoj Karolini, osvrnuo se na pitanje postavljeno Bajdenu ove nedelje o mogućnosti da Izrael cilja na iranski nuklearni program.

Foto: Tanjug Ap

 

- Pitali su ga šta mislite o Iranu, da li biste udarili Iran? A on kaže: „Sve dok ne pogode nuklearne stvari.“

- To je stvar koju želite da pogodite, zar ne? - Tramp je rekao na događaju u stilu gradske kuće u Fajetvilu, u blizini velike američke vojne baze.

- Mislim da je u tome pogrešio“, rekao je Tramp, odgovarajući na pitanje učesnika o ovom pitanju.

- Zar to nije ono što bi trebalo da pogodiš? Mislim, to je najveći rizik koji imamo, nuklearno oružje.

- Kada su mu postavili to pitanje, odgovor je trebalo da bude, prvo udari nuklearno, a kasnije da brine o ostalom - dodao je Tramp.

- Ako će to da urade, uradiće to. Ali saznaćemo kakvi god da su njihovi planovi - rekao je Tramp.

Iran je u utorak pokrenuo ogromnu baraž balističkih projektila na Izrael, šaljući milione Izraelaca u skloništa za bombe u drugom direktnom napadu Irana na Izrael, nakon prethodnog napada u aprilu. Određena šteta je načinjena izraelskim vazdušnim bazama, iako je ID rekao da je to „neefikasno“. Jedan Palestinac na Zapadnoj obali je ubijen od gelera, a dva Izraelca su ranjena.

Iran je rekao da je napad bio odgovor na izraelsko ubistvo lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha i visokog generala IRGC-a, kao i na navodno ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanije u eksploziji u Teheranu u julu.

Upitan u petak da li misli da premijer Benjamin Netanjahu odbija diplomatske sporazume u Gazi i Libanu kako bi uticao na predstojeće predsedničke izbore, Bajden je odgovorio:

- Nijedna administracija nije pomogla Izraelu više od mene. Nijedna, nijedna, nijedna, i mislim da bi Bibi to trebalo da zapamti - kazao je Bajden, prenosi Tajms of Israel.

- Što se tiče toga da li pokušava da utiče na izbore, ili... ne znam, ali ne računam na to - dodao je Bajden.

Bajden je rekao da pretpostavlja da će razgovarati sa Netanjahuom kada Izrael odluči kako želi da odgovori Iranu. Njih dvojica nisu razgovarali oko šest nedelja, a predsednik je dan ranije rekao da nisu razgovarali „jer trenutno nema akcije“.

Drugi novinar u petak je sugerisao Bajdenu da ne može da utiče na Izrael. Predsednik je odbacio ovu premisu, rekavši da redovno dobija brifinge i da je njegov tim u stalnom kontaktu sa izraelskim kolegama.

- Praznici su... Oni neće odmah doneti odluku. I tako, sačekaćemo da vidimo kada žele da razgovaraju - dodao je on.

Upitan ponovo da li je Izrael poslušao savet njegove administracije, Bajden je odgovorio naglašavajući svoj predlog sporazuma o taocima u Gazi iz maja, koji nije uspeo. Američki zvaničnici okrivili su Hamas što je odbio da se angažuje na tom predlogu u poslednjih nekoliko nedelja, a Njujork tajms je u petak izvestio o proceni američkih obaveštajnih službi da je vođa terorističke grupe Jahja Sinvar postao sve fatalističkiji i neprihvatljiviji za dogovor.

- Ono što znam je da je plan koji sam sastavio dobio podršku Saveta bezbednosti UN, velike većine naših saveznika širom sveta, kao način da se ovo privede kraju -rekao je Bajden.

- Izraelci imaju svako pravo da odgovore na žestoke napade na njih — ne samo Iranaca, već i svih od Hezbolaha do Huta. Ali činjenica je da oni moraju da budu mnogo oprezniji u suočavanju sa civilnim žrtvama -  dodao je Bajden, oslanjajući se na zajedničku tačku razgovora administracije u vezi sa regionalnim borbama izazvanim Hamasovim napadom 7. oktobra.

Upitan da li razmišlja o uvođenju sankcija Iranu, predsednik SAD je rekao da se o tome razgovara. U komentarima u sredu pozivajući Izrael da odgovori „proporcionalno“, Bajden je rekao da su se lideri G7 složili da sankcionišu Iran.

Drugi novinar je pitao da li SAD mogu nešto da urade da spreče sveopšti rat na Bliskom istoku.

- Mnogo toga radimo. Glavna stvar koju možemo da uradimo je da pokušamo da okupimo ostatak sveta, naše saveznike da učestvuju – kao što su Francuzi u Libanu i na drugim mestima – da se ovo uguši, ali kada imate iracionalne zastupnike kao što su Hezbolah i Huti… teško je odrediti -  rekao je Bajden.

Najmanje osam ubijenih u izraelskim napadima na centralnu Gazu

Izraelska vojska je u proteklih nekoliko sati izvela nekoliko smrtonosnih vazdušnih napada na centralnu Gazu, izvestila je novinska agencija Vafa.

Pet osoba je poginulo, a nekoliko je ranjeno u izraelskom bombardovanju kuće porodice Alian i Karajah u četvrti Ed Danja, severoistočno od kampa Nuseirat.

Dve osobe su poginule u izraelskom bombardovanju kuće porodice Ghafri, severoistočno od Nuseirata.

Jedna osoba je poginula, a ima i ranjenih u izraelskom bombardovanju centra za sklonište raseljenih Palestinaca u školi El Salah u gradu Deir el Balahu.

Vođa oružanog krila Hamasa ubijen u izraelskom napadu na sever Libana

Vođa oružanog krila Hamasa, Brigada el Kasam, Saed Atalah, ubijen je u izraelskom napadu na palestinski izbeglički kamp u gradu Tripoliju na severu Libana, javili su mediji povezani sa tom palestinskom militantnom grupom.

U napadu su ubijena i tri člana Atalahove porodice, prenosi Rojters.

Eksplozije u južnom predgrađu Bejruta, libanska grupa Hezbolah navodi da su sukobi u toku

U južnom predgrađu glavnog grada Libana, Bejruta, rano jutros čula se eksplozija, nakon čega se pojavio oblak dima, rekli su svedoci za Rojters.

To se dogodilo ubrzo nakon što je izraelska vojska rano jutros izdala dva upozorenja za stanovnike tog područja da se hitno evakuišu.

Upozorenja za evakuaciju su izdata za stanare dve zgrade u dva naselja u južnom predgrađu Libana.

Istovremeno, libanska grupa Hezbolah saopštila je da izraelska vojska i dalje pokušava da se infiltrira u naselje Odajseh na jugu Libana, navodeći da su sukobi u toku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

START(AP)OVALA  JOŠ JEDNA UNIVERZUM AVANTURA: Projekat kompanije Mozzart bliži se velikom finalu