IRAN OTKRIO KAKO JE PRIPREMIO NAPAD NA IZRAEL: IRGC pokrenuo lansiranje raketa iz podzemne vojne baze (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 10. 2024. u 18:01

NEDAVNO objavljen video na društvenim mrežama otkriva pripreme Irana za raketni napad 1. oktobra. U snimku se vidi da je lansiranje raketa pripremano u podzemnom vojnom objektu.

ИРАН ОТКРИО КАКО ЈЕ ПРИПРЕМИО НАПАД НА ИЗРАЕЛ: ИРГЦ покренуо лансирање ракета из подземне војне базе (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/Vahid Salemi

Zapadne službe i njihovi analitičari koji su analizirali snimke tvrde da su primetili Ghadr rakete, zajedno sa onim što izgleda kao Hejbaršekan (Kheybarshekan) ili Fatah-1 rakete, pripremljene za lansiranje.

Prema izveštajima IDF-a, Iran je prošlog utorka lansirao 181 balističku raketu ka Izraelu, dok je vazdušna odbrana IDF-a presrela većinu tih raketa.

Međutim, stiče se utisak da učinak IDF i kolektivnog zapada koji im je pomagao ipak slabiji nego što je to bio slučaj prilikom prethodnog napada Irana ranije ove godine.

Sjedinjene Američke Države su, uz pomoć svojih razarača, presrele 12 raketa, prema američkim tvrdnjama. To znači da je Iran lansirao oko 200 raketa, a nekoliko njih je palo na teritorije Irana i Iraka.

Balistička raketa sa dometom između 1.500 i 2.000 kilometara je skupa.

Procene zapada sugerišu da su Iranci potrošili najmanje milion dolara po raketi, koristeći napredne modele poput Emad, Heibar i hipersoničnom Fatah-1, sposobnom da leti i manevriše brzinama većim pet puta od zvuka, kako bi prevarila sisteme protivvazdušne odbrane, što je i učinila.

Oko 200 miliona dolara predstavlja značajnu sumu za raketni napad, ali sa iranske perspektive, to je relativno manji trošak u poređenju sa njihovim finansijskim kapacitetima.

Prema izveštaju Rojtersa, Iran izvozi naftu u vrednosti od 35 milijardi dolara godišnje, čak i pod međunarodnim (američkim) sankcijama bez presedana. Dakle, ako je verovati zapadnim tvrdnjama ovaj raketni napad ih je koštao samo dva dana izvoza.

IRANSKE RAKETE POGODILE VAZDUHOPLOVNU BAZU OVDA NA JUGU IZRAELA?

Napad iranskih balističkih raketa na izraelsku vazduhoplovnu bazu Ovda, koja se nalazi na jugu zemlje, naneo je značajnu štetu vojnoj infrastrukturi.

Foto Iks/menchosint

Prema najnovijim tvrdnjama, pogođena su najmanje tri armirano-betonska hangara u kojima su smešteni lovci F-16, kao i jedna od administrativnih zgrada u bazi.

Baza Ovda je važna strateška lokacija za Izraelske odbrambene snage, a gađanje njene infrastrukture pokazuje ciljanje iranskih napada.

Zvanični izraelski izvori do sada su bili uzdržani od komentara o tačnim posledicama napada i stanju pogođene opreme, međutim, nisu identifikovani nikakvi tragovi detonacija ili požara, što ostavlja niz pitanja.

“ODBRANA JE SKUPLjA OD OFANZIVE”: TROŠKOVI IRANSKOG RAKETNOG NAPADA I IZRAELSKE ODBRANE

Jedan od koncepata koji se pojavio u vojnoj i javnoj debati od izbijanja rata između Izraela i Hamasa je “ekonomija raketa”. Nije dovoljno imati najbolju raketu ili bombu; potrebno je održavati dovoljan broj zaliha i sposobnost njihovog obnavljanja u slučaju produženog rata.

Neizgovoreno pravilo je da presretačka raketa uvek košta više od rakete koja se presreće. Odbrana je skuplja od ofanzive. To pravilo važi čak i u slučaju sukoba gde se na obe strane koristi zapadno naoružanje, dok u sukobu istok i zapad, razlika može biti enormna.

Problem troškova je motivisao razvoj sistema za lasersko presretanje Iron Beam, koji trenutno razvijaju izraelsko Ministarstvo odbrane i kompanija Rafael. Očekuje se da će prvi operativni laserski sistemi biti isporučeni Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) do kraja 2025. godine.

Foto: Printscreen

Umesto da koristi raketu koja košta oko 100.000 dolara, laser može oboriti rakete po ceni od samo nekoliko dolara – kada već imate sistem, dalji trošak je cena struje koja se koristi.

Kao odgovor na iranske rakete, izraelsko ratno vazduhoplovstvo lansiralo je Arrow-2 i Arrow-3 (Erou) rakete, proizvedene od strane Israel Aerospace Industries.

IDF nije otkrio koliko je raketa Arrow korišćeno niti da li su korišćeni sistemi Davidova praćka ili Gvozdena kupola za presretanje većih fragmenata ili delova iranskih raketa koji nisu bojeve glave, ali i dalje mogu prouzrokovati štetu.

Stara raketa Arrow-2, koja presreće mete na visinama od nekoliko desetina kilometara u atmosferi, košta oko 3 miliona dolara. Novija Arrow-3 raketa, koja presreće balističke rakete u svemiru, košta oko 2 miliona dolara.

Čak i ako je korišćeno oko 180 Arrow raketa, uz oba tipa, troškovi presretanja iznosili bi oko 450 miliona dolara – što je više nego duplo u odnosu na troškove iranskog raketnog napada.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?