UZ UČEŠĆE NATO-a: U Litvaniji počinju vojne vežbe "Gvozdeni vuk 2024"

Tanjug

07. 10. 2024. u 09:20

U LITVANIJI će danas početi međunarodne vojne vežbe "Gvozdeni vuk - 2024", koje će trajati deset dana, saopštile su litvanske oružane snage, a u vežbama će učestvovati i zemlje članice NATO-a.

УЗ УЧЕШЋЕ НАТО-а: У Литванији почињу војне вежбе Гвоздени вук 2024

Foto: Profimedia

Pored litvanske vojske, u vežbama će učestvovati i pripadnici oružanih snaga Belgije, Češke, SAD, Luksemburga, Norveške, Holandije i Nemačke.

Kako prenosi ukrajinski list "Evropska pravda", vežbe će se održati na poligonu "General Silvestras Žukauskas", a u njima će učestvovati više od 3.200 litvanskih i savezničkih vojnika i koristiće se 700 komada vojne opreme.

Tokom vežbi uvežbavaće se planiranje i izvođenje ofanzivnih i odbrambenih operacija, kao i interakcija između jedinica.

Građani litvanskih okruga oko zone izvođenja vojnih manevara upozoreni su na kretanje vojne tehnike na putevima tokom trajanja vežbe.

Vežbe "Gvozdeni vuk" održavaju se svake godine u proleće i jesen sa ciljem procene borbene gotovosti bataljona koji su u sastavu pešadijske brigade "Gvozdeni vuk" i pune integracije borbene grupe isturenog prisustva snaga NATO-a.

Proteklog vikenda održana je evaluaciona terenska taktička obuka "Jesenji strelac 2024" u regionu Alitus u Litvaniji, u organizaciji Prve divizije Litvanskog streljačkog saveza "Antanas Juozapavičijus".

U periodu od 26. do 28. septembra u nemačkoj luci Hamburg održana je obuka nemačkih vojnika pod šifrovanim nazivom "Red Storm Alfa", osmišljena za uvežbavanje zaštite kritične infrastrukture.

BONUS VIDEO: RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAKVOG NOVAKA ĐOKOVIĆA JOŠ NISTE VIDELI: Jedan detalj posebno privukao pažnju Kinezima (FOTO)