HAKERI UKRAJINSKOG GUR: Paralisali rad pravosudnog sistema Rusije

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

07. 10. 2024. u 16:21

SAJBER specijalisti Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine zajedno sa aktivistima grupe "Vo tim" paralisali su danas rad pravosudnog sistema Rusije na dan kad ruski lider Vladimir Putin slavi 72. rođendan, preneo je Ukrinform, pozivajući se na neimenovani izvor iz GUR-a.

ХАКЕРИ УКРАЈИНСКОГ ГУР: Паралисали рад правосудног система Русије

Foto Shutterstock

Napad je paralizovao rad sudova, e-mail sandučića odeljenja i zvaničnih sajtova.

-Ruskom diktatoru Putinu upućena je čestitka za rođendan hakovanjem državnog automatizovanog sistema 'Pravosuđe', preko kojeg se odvija elektronski promet dokumenata, naveo je izvor.

Kao rezultat sajber napada, hakeri GUR-a su dobili lične podatke korisnika i internu dokumentaciju sistema.

Trenutno veliki broj građana Rusije prijavljuje smetnje u funkcionisanju platforme za podnošenje tužbi i informacije o zakazanim sudskim ročištima, pošto su sudske veb stranice hakovane.

Prema vojnim obaveštajnim izvorima, sajber napad je bio moguć zbog "niske kvalifikacije ruskih stručnjaka za sajber bezbednost", kao i "rupe" u ruskim sistemima sajber bezbednosti iz Kasperski Lab-a, PJSC "Positive Technologies" i AD "IVK".

Preko elektronskog sistema "Pravosuđe" podnose se sudske prijave, a građani dobijaju obaveštenja o zakazivanju i izmenama sudskih ročišta, kao i informacije o sudskim predmetima.

Ukrajinski hakeri su prethodno "čestitali" Putinu rođendan, izvodeći veliki napad na rusku državnu televizijsku i radio-difuznu kompaniju Rusija 1, Rusija 24 i više od 20 drugih kanala.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Pravovremeno lečenje slabovidosti kod dece uspešno u 98 odsto slučajeva: Dr Aleksandra Radojičić deli ključne savete kako prepoznati probleme