"GVOZDENI VUK 2024" UZ UČEŠĆE NATO: Počele međunarodne vojne vežbe u Litvaniji koje će trajati deset dana

A. V. V.

08. 10. 2024. u 12:09

U Litvaniji su juče počele međunarodne vojne vežbe "Gvozdeni vuk - 2024", koje će trajati deset dana u kojima će učestvovati i zemlje članice NATO-a, saopštile su litvanske oružane snage. Litvanskoj vojsci će se pridružiti i pripadnici oružanih snaga Belgije, Češke, SAD, Luksemburga, Norveške, Holandije i Nemačke.

ГВОЗДЕНИ ВУК 2024 УЗ УЧЕШЋЕ НАТО: Почеле међународне војне вежбе у Литванији које ће трајати десет дана

Foto: Shutterstock

Kako prenosi ukrajinski list "Evropska pravda", vežbe će se održati na poligonu "General Silvestras Žukauskas", a u njima će učestvovati više od 3.200 litvanskih i savezničkih vojnika i koristiće se 700 komada vojne opreme. Takođe, vojnici će uvežbavati planiranje i izvođenje ofanzivnih i odbrambenih operacija, kao i interakciju između jedinica.

Vežbe "Gvozdeni vuk" održavaju se svake godine u proleće i jesen sa ciljem procene borbene gotovosti bataljona koji su u sastavu pešadijske brigade "Gvozdeni vuk" i pune integracije borbene grupe isturenog prisustva snaga NATO. Minulog vikenda održana je evaluaciona terenska taktička obuka "Jesenji strelac 2024" u regionu Alitus u Litvaniji, u organizaciji Prve divizije Litvanskog streljačkog saveza "Antanas Juozapavičijus".

Od 26. do 28. septembra u nemačkoj luci Hamburg održana je obuka nemačkih vojnika pod šifrovanim nazivom "Red storm alfa", osmišljena za uvežbavanje zaštite kritične infrastrukture.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

ŠVEDSKI DOKUMENTARAC: Hrvatski teroristi srušili JAT-ov avion 1972, pad preživela samo stjuardesa Vesna Vulović

JAT-ov avion “McDonnell Douglas DC-9” eksplodirao je tokom leta između Kopenhagena i Zagreba 26. januara 1972. i srušio se blizu sela Srpska Kamenjica, u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Avion kojim su upravljali kapetan Ludvik Razdrih i kopilot Ratko Mihić raspao se na više delova i nakon nekoliko minuta slobodnog pada završio na livadi na rubu šume.

10. 10. 2024. u 13:47

Komentari (0)

Wolt i Mercator spajaju domaće proizvode sa popustima