SAMIT U RAMŠTAJNU ODLOŽEN, BAJDEN NE DOLAZI: Ovo je razlog zbog kog je predsednik SAD otkazao put

Tanjug

09. 10. 2024. u 14:01

SAMIT u Ramštajnu u Nemačkoj na kome je trebalo da učestvuju ključni saveznici Ukrajine, odložen je nakon što je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden otkazao ranije zakazano putovanje u inostranstvo, saopštili su organizatori.

САМИТ У РАМШТАЈНУ ОДЛОЖЕН, БАЈДЕН НЕ ДОЛАЗИ: Ово је разлог због ког је председник САД отказао пут

Foto: Tanjug/AP

Bajden je otkazao putovanja u Nemačku i Angolu u utorak, što je uticalo na planove za sastanak na najvišem nivou ikada u Ramštajnu, na kome je grupa donatora oružja Ukrajini imala za cilj da podvuče nepokolebljivu podršku Kijevu, protiv ruske invazije, prenosi Rojters.

- Događaj od 12. oktobra 2024. je odložen - saopštila je medijima putem elektronske pošte Kancelarija SAD za poslove u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn.

Bilo je planirano da se samit u Ramštajnu održi na marginama Bajdenove državne posete Nemačkoj od 10. do 13. oktobra, koja bi bila prva državna poseta SAD u skoro 40 godina.

Iz Bele kuće je saopšteno da Bajden odlaže svoj put zbog nadgledanja priprema za uragan Milton i napora za pomoć žrtvama prethodnog uragana na jugu zemlje, u kome je prošlog meseca stradalo više od 200 ljudi.

- Bilo je jasno da Bajden mora da pošalje signal da vodi računa o unutrašnjoj politici - tako su blizu (SAD) izbori - ocenio je direktora Nemačkog instituta za međunarodne i bezbednosne poslove Stefan Mair.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu 2022. godine, Vašington je okupio istomišljenike u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn u jugozapadnoj Nemačkoj, formirajući grupu od oko 50 zemalja čiji se ministri odbrane redovno sastaju kako bi usaglasili odgovore u vezi sa zahtevima Kijeva za obezbeđivanje naoružanja.

Prema izjavama nemačkog zvaničnika, planirani sastanak, koji je otkazan, bio je prvi takve vrste na nivou lidera, i trebalo je da ga otvore Bajden, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i nemački Kancelar Olaf Šolc.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

URAĐENA ANALIZA ŠVAJCARSKE: Piksi održao sastanak sa igračima