KADA SVANE, VEROVATNO ĆEMO SAKUPLJATI TELA: Uragan Milton ostavio pustoš iza sebe, više od tri miliona kuća bez struje

Novosti online

10. 10. 2024. u 10:50

URAGAN Milton, najjači u poslednjih sto godina, pogodio je Floridu. Iako je oslabio iz kategorije 5 u kategoriju 2 uoči svog dolaska na obalu Floride, uragan ostavlja pustoš za sobom. Više od tri miliona kuća i preduzeća je bez struje širom Floride, prema poweroutage.us.

КАДА СВАНЕ, ВЕРОВАТНО ЋЕМО САКУПЉАТИ ТЕЛА: Ураган Милтон оставио пустош иза себе, више од три милиона кућа без струје

Foto: Tanjug/AP

Do sada su najteže pogođene zajednice uglavnom u oblasti Tampa Bej, poput okruga Hardi sa 97% korisnika bez struje i okruga Manatee sa 85% korisnika bez struje.

Broj domova bez struje mogao bi da nastavi da raste kako se Milton, sada uragan prve kategorije, kreće ka istočnoj obali Floride. Obim štete još nije utvrđen jer zvaničnici čekaju zoru da bi dali prve procene.

U Bradentonu na Floridi je 4 sata ujutro, a šef gradske policije razgovarao je sa novinarima Bi-Bi-Sija nekoliko sati nakon dolaska uragana Milton. Melani Bevan kaže da su njene kolege provele poslednja tri dana evakuišući kancelariju.

Foto: Tanjug/AP

Njen tim je premestio više od 45.000 komada imovine, dokaza, oružja i opreme na bezbednu lokaciju — „sve u pripremi za danas“, kaže ona. Bevan i drugi policajci se trenutno nalaze u novoj zgradi, preko puta policijske uprave, koja je izgrađena da izdrži uragane kategorije 5, i posmatraju kako porast nivoa mora dramatično podiže nivo vode reke koja protiče kroz grad.

„Nivo vode je već oko metar i još se oporavljamo od uragana Helena koji nas je pogodio prošle nedelje“, kaže ona.

Bevan kaže da je u prvih nekoliko sati Miltonovog dolaska bilo „značajnih vetrova“, pa dodaje da je „ovo drugo poluvreme mnogo gore“.

- Jako nas pogađa, beležimo udare vetra od 180 km/h. Vidimo kako lete krovovi, drveće leti okolo. Napolju je prilično ružno - dodaje ona.

Upitana o planovima za spasavanje onih koji su odlučili da se ne evakuišu, Bevan kaže:

Foto: Tanjug/AP

- Mislim da to neće biti spasavanje nakon što se oluja smiri... Ono što ćemo verovatno naći ujutru su tela.

Ona kaže da su policajci rekli stanovnicima da crnim flomasterom napišu svoje ime i ime najbližih rođaka „kako bismo našli nekoga ko će doći po njihova tela“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LJUBAVNA PRIČA EMIRA KUSTURICE: Maja mu je srce zarobila